Annons
Annons

Varför ska man äta sojabönor?


Jo därför att sojabönan, denna fantastiska lilla böna, är fylld med proteiner. Dessutom fullvärdiga sådana. Ett fullvärdigt protein innehåller alla essentiella aminosyror, det vill säga aminosyror som kroppen inte kan tillverka själv, men som är livsnödvändiga och som därför måste tillföras via kosten.
Sojabönan är en baljväxt och släkt med ärtor, bönor, linser, kikärter och jordnötter.
Att tillföra sojabönor till sin kost är ett bra och enkelt sätt att få i sig bra med protein.

Annons

Förutom att man kan äta sojabönan precis som den är, så kan man även äta den form av tofu. Tofu framställs genom att man maler och kokar sojabönan, tillsätter ett koaguleringsmedel, och sedan pressar det till en massa. Tofu har en neutral smak och kan därmed användas till många rätter.

Både miljön/klimatet och din kropp mår bra av att minska ner på framförallt mängden rött kött och då är sojabönan ett schysst alternativ.

Tips på hur man kan få in mer grönt i sin kost är antingen att byta ut hela kötträtter till vegetariska alternativ eller att man ”späder ut” kötträtter med mer grönsaker, böner och linser. Det sistnämnda fungerar bäst hemma hos mig. Barnen köper det mer än helt vegetariska rätter, men slutresultatet blir detsamma och vi äter mindre kött per vecka.

Kram Louise

 

 

 

 

Dela
Tweeta
Maila
Kommentera

Annons


Laddar