Annons
Annons

Vårdepression- att vara deprimerad när det förväntas att man ska var som gladast


De första snödropparna börjar titta fram, fåglarna kvittar och solen värmer våra bleka nyllen. Våren är här. Våren är ÄNTLIGEN  här, tycker de allra flesta. Jag hör inte till dem. Jag vet att de flesta älskar våren, det gjorde jag också förr. Nu för tiden drabbas jag rätt ofta av lättare vårdepressioner. Ju ljusare det blir ute ju mörkare blir mitt sinne, får en typ av ångest som jag inte riktigt kan sätta ord på. Men jag tycker våren är krävande, så många måsten, allt som ska hinnas med och allt jäkla pollen som fullkomligen slår ut mig. Det är också något med ljuset som ger mig en tyngd över bröstet. 

Annons

Man vet inte riktigt varför vissa personer drabbas. Men man misstänker att det kan ha med hormonet melatonin att göra, som styr vår dygnsrytm. Även signalsubstansen serotonin kan påverkas av årstidsbundna omställningar i dygnsrytmen.

Det som fungerar bäst för mig när vårdepressionen kommer krypandes är:

  1. Att vara ute så mycket som möjligt under dagen.
  2. Träna sånt som jag vet ger mig bra energi och kickar.
  3. Umgås med personer som gör mig glad och får mig att skratta.
  4. Fylla på med bra mat och äta regelbundet, slarvar jag här blir saker och ting betydligt värre.
  5. Närhet, kramar och gos.

Härda ut, snart är kravlösa, mysiga, pollenfria hösten här 😉

Kram Louise

Bild: www.mabra.se

Dela
Tweeta
Maila
Kommentera

Annons

 


Laddar