Annons
Annons

Vad ska du äta efter träningspasset för att gå ner i vikt?


Idag tänkte vi svara på en av de vanligaste fråga vi får om träning och kost kopplat till viktnedgång.  ”Vad ska man äta efter träningspasset”? En väldigt bra fråga som kan vara bra att kika lite extra på om man vill uppnå sina mål.

Annons

Det viktigaste att ta med sig innan man går in på detaljer är att man inte ska äta mer för att man tränar om man vill uppnå en viktminskning. Du måste få ett kaloriunderskott för att tappa i vikt.

Vi rekommenderar de flesta personerna som har som målsättning att gå ner i vikt att äta 5 måltider per dag. Det ska max gå 3,5-4 timmar mellan måltiderna. Varje måltid ska innehålla följande:

  • protein
  • kolhydrater
  • fett
  • någonting grönt/frukt

Beroende på när du tränar så rekommenderar vi att du ska lägga ett av dina huvudmåltider efter träningspasset, helst inom 60 minuter efter avslutat pass. Du behöver alltså inte trycka en proteinbar i omklädningsrummet på gymmet, du kan med lugn och ro bege dig hem och fixa i ordning en riktig måltid.

Träning innan frukost

Tränar du på morgonen och har svårt att få igång kroppen utan mat i magen så kan du ta något lättsmält innan passet som t.ex 0,5 dl kvarg med lite bär i. När du kommer hem efter träningspasset så ser du till att äta en frukost som innehåller protein, kolhydrater, fetter och någonting grönt/frukt. Det kan t.ex vara följande:

1 portion havregrynsgröt med lättmjölk och ett rivet äpple och kanel. 1 st ägg och en kopp kaffe/te samt ett stort glas vatten.

Träning sent på kvällen

Tränar du på kvällen efter middagen så kan du antingen se till att ha sparat ett mellanmål som du äter på kvällen efter passet. Alternativt att du sparar hälften av din tallrik sen middagen och äter den halva portionen efter passet istället.

Efter träningen är det extra viktigt för kroppen att få i sig proteiner och kolhydrater. Under ett träningspass så bryter du ner kroppen, det är först under återhämtningen som du bygger upp den igen och dina muskler. Därför är det extra viktigt att du både ger din kropp bra byggstenar i form av ren kost men även vila.

Kolhydrater vid maxprestaion

Kör du ett riktigt tufft maxpass eller kanske ett längre lopp där du tränar under 1 timme eller mer, då är det extra viktigt att fylla på med lite snabba kolhydrater. Tömmer vi våra kolhydratslager i kroppen, även kallat glykogendepåer så får vi känslan av att gå in i väggen. Det är därför viktigt att ha ett jämnt intag av alla näringsämnena i sin kost så att ”reserver” finns så att du orkar prestera under ditt träningspass. Under t.ex ett halvmarathon behöver man fylla på med extra kolhydrater under passet för att orka prestera hela vägen.

Krångla inte till det

Vill du gå ner i vikt så satsa på att äta en balanserad ren kost utan halvfabrikat och vitt socker 90% av tiden/dagar per år, då har du 10% kvar där du kan unna dig 100% njutning (födelsedagar, jul, nyår, semester t.ex.) Ät 5 gånger per dag och träna regelbundet…man behöver inte krångla till det mer än så.

Kram Sara

Dela
Tweeta
Maila
Kommentera

Annons

 


Laddar