Annons
Annons

Träningshets och stress


Känner du att träningen är något som ständigt hänger över dig som ett måste? Att du förväntas träna minst 4 pass i veckan för att kunna kalla dig sund? Upplever du att dina vänner ständigt och jämt springer maraton, ultra och ska köra klassikern eller Toughest? Inte nog med det, man ska helst springa maran under 4 timmar, gå en crawlkurs vid sidan om, träna med en PT, cykla och träna crossfit samtidigt som man ska gå på yoga. Och för er med barn och familj ska man även klämma in minst två aktiviteter i veckan och hänga på cuper under helgen och stå i kiosken där emellan. Just det, sen var det partnerns alla intressen också, i ett jämställt förhållande måste ju båda föräldrarna få lika mycket fritid.

Herre jesus….hur får man det här livspusslet att gå ihop? Många har säkert ställt sig frågan; Hur gör alla för att lyckas hålla ihop hela paketet med jobb, ett hälsosamt liv, matlådor, träning, kalas, vänner och barnens aktiviteter?

Annons

Jag vet att media är en stor bov till all hets och press. Facebook och Instagram matar oss dagligen med perfekta vältränade kroppar och fantastiska liv. MEN som med allt annat så gäller det verkligen att sålla och se mellan fingrarna. Följer du personer som ger dig energi och motivation eller är det rent ut sagt personer som skapar ångest? Ställa dig själv frågan vad som är viktigast i ditt liv. Om allt snurrar lite för fort kanske det är dags att skära ner och skala av. Jag vet av egna erfarenheter att allt detta kan stiga än upp över öronen och till slut bli både stressande, pressande och skapa ångest. Det kan rent ut sagt förstöra glädjen och ta bort den där euforiska känslan efter ett träningspass. I så fall är det hög tid att tänka om…

7 tips för att leva hälsosamt med minskad stress

  • Motion i alla former räknas, man behöver inte vara på varken gymmet eller ute i skogen. Promenaderna med hunden, barnvagnen eller till jobbet är SUPERBRA!
  • Umgås med dina vänner genom att motionera ihop. Ut och spring i skogen ihop, ta en promenad eller gymma tillsammans. Du får garanterat en extra boost.
  • Hemmaträning eller ett 30-minuters pass på lunchen kan göra underverk. Ett pass i veckan är bättre än inget alls.
  • Att skippa småätandet, kakorna och godiset i veckorna kommer ge resultat om du behöver tappa i vikt. Du behöver varken lägga tid på att väga och räkna kalorier om du äter ren mat och undviker sockret.
  • Att laga dubbel mängd mat  ett par gånger i veckan kommer göra att du snabbt fyller upp frysen med extra lunchlådor och sparar tid.
  • Träna tillsammans med familjen. Även om ni gör olika saker så kan ni träna samtidigt. En på cykel, en med löpskorna och de andra med en boll på fotbollsplanen som du springer runt.
  • Skippa mobilen, datorn och sociala medier ett par kvällar i veckan och du kommer få ut mer kvalitet av ditt liv. När tittade du senast dina barn eller din respektive i ögonen i mer än 2 sekund utan att vika av med blicken?

I sommar har jag tränat betydligt mindre än någonsin, försökt att vara chill med tanken. Kroppen förändras men den kommer tillbaks när den är redo. När energin inte finns där är det viktigt att stanna upp och fundera på vad som är galet. För mig har den enda träningen som verkligen gett mig energi varit löprundorna i skogen på små stigar  med en god vän. Har inte sprungit ett enda pass efter klockan och det har varit en befrielse. Inga prestationsmål utan njutning och närvaro. Styrketräningen har funnits där när energin funnits men inte på ett så strukturerat sätt som tidigare. Men vet ni vad, jag är fortfarande samma person även om fysiken inte är där den var för 1 år sedan. För min del handlar det om att nu i höst hitta balans och ny motivation till min egen täning. Att vara mer närvarande och välja den vägen som gör att jag får tillbaka glädjen, energin och livslusten på riktigt.

På fredag åker jag och min vän på en inspirationshelg upp till Dalsland med Team Nordic Trail. En helg där vi ska vara utomhus i skogen och springa tillsammans, umgås, samla inspiration och ladda batterierna. Jag tror att vi alla måste avsätta tid för att ta hand om oss själva, annars är det lätt hänt att man dundrar in i den där väggen. Hur just din återhämtning ser ut eller vad du gör för att ladda batterierna är självklart individuellt. Lyssna på kroppen och unna dig själv det bästa ♥

Kram Sara

Dela
Tweeta
Maila
Kommentera

Annons

 


Laddar