Annons
Annons

Träningen ger ljus i PMS mörkret


pms

Ena dagen är livet fantastisk, jag känner glädje och njuter till fullo. Dagen efter är allt mörkt. Ångesten är svår, som ett tryck mot bröstet som gör det svårt att andas. Livet känns hopplöst och min självkänsla är i botten. Jag har ingen lust att företa mig någonting. Helst vill jag ligga kvar i sängen och slippa gå upp. Samma dag som mensen kommer så vänder det . Från att sett allt i svartvitt blir livet i färg igen. Denna berg och dalbana i känslor är min vardag och således min familjs vardag. Det är inte helt lätt som utomstående att hänga med  i svängningarna. Jag har väldigt nära till mina känslor, så när jag är hög i energi så är jag väldigt glad och energisk och när jag är låg så blir jag introvert och väldigt dämpad.

Annons

Jag har jobbat mycket med att det inte i alltför stor utsträckning ska påverka mina barn. Jag har alltid varit öppen inför barnen med hur jag mår och hur menscykeln påverkar mig. För mig har det varit viktigt att de inte ska tro att jag mår som jag mår på grund av dem utan att det enbart har med min menscykel att göra. Hemma hos mig firar vi när mensen kommit, vi firar att allt vänder och blir ljust igen.

Ett tag led jag väldigt mycket av mörkret och sökte hjälp, jag har testat det mesta, även antidepressiva speciellt framtagna för PMS. De fungerade kanonbra, tabletterna tog bort de djupaste dalarna. Men de tog också bort mina toppar. Jag blev helt jämn, underbart att bli av med dalarna men utan mina toppar fungerar jag inte alls. Det är då jag är som mest produktiv och driven, det är då jag mår som allra bäst. Nog att dalarna är jobbiga men att leva utan mina toppar var inget alternativ. Dessutom gav tabletterna mig en massa bieffekter som var svåra att leva med.

Efter ett tag visade det sig att det egentligen bara fanns en sak som hjälpte mig, som gör att dalarna inte blir lika djupa men låter mig bibehålla mina toppar och det är träning och fysisk aktivitet.

Att träna mycket och hårt har gjort att min menscykel har planat ut betydligt mer än hur den var innan. Träningen fyller mig med endorfiner och en massa måbra känslor som lyfter upp mig ur ångesten och det mörka. Jag har fortfarande svängningar men betydligt lägre dalar, vilket är oerhört skönt. Så när jag får känslan av att vilja dra täcket över huvudet så vet jag numera att det enda som kommer hjälpa mig är att hoppa i träningskläderna och dra i väg till gymmet. För mig är träningen helt klart den bästa medicinen mot PMS. Så har du inte testat att lindra PMSn med träning så ge det ett försök, har du tur så funkar det även för dig.

 Louise tips för att lindra PMSn

1: Hård träning, antingen tunga vikter eller hög intensitet

Funkar inte det så är det:

2: Lång promenad i solen

Funkar inte det så är det:

3: Sömn som behövs

Kram Louise

knapp4

Dela
Tweeta
Maila
Kommentera

Annons

 


Laddar