Annons
Annons

Tips på bästa uppladdningen inför Göteborgsvarvet


Vad hände med alla månader och veckors träningsplanering som nyss låg framför oss? Dagen som jag personligen har sett fram emot väldigt länge är snart här. Är riktigt taggad och peppad inför loppet nästa lördag. 21,1 km…en enormt lång sträcka för en del personer och en ”lätt” distans för andra. Vad jag tycker är så häftigt är att vi alla oavsett nivå och erfarenhet samlas under ett och samma lopp. Alla tävlar mot sig själva och gör sitt lopp med publikens stöd!

Annons

För vissa kryper sig nervositeten på, formtoppningen är i full gång och planeringen av tävlingsoutfitten kanske pågår. Oavsett vad du fokuserar på och hur du laddar så finns det lite generella tips och råd jag skulle vilja dela med mig av. Jag fick igår  äran att lyssna på en föreläsning av Mats Erixon som är femfaldig vinnare av Göteborgsvarvet och som har samlat på sig en uppsjö av titlar, rekord och medaljer genom åren. Även han kom med flera riktigt bra råd som jag inspirerats av. Hoppas du kan ta med dig lite tips på vägen och gör det bästa  möjliga av just DITT lopp.

Kosten:

 • Undvik helt godis, skräpmat och alkohol fram till loppet
 • Se till att dricka lagom och regelbundet så du har en bra vätskebalans i kroppen innan loppet
 • Ta gärna ett glas vatten med vätskeersättning på morgonen, bra med extra mineraler och salter. Ju varmare det är desto viktigare blir vätskan. När gäller salt kan du med fördel salta maten lite extra mycket dagarna innan då det binder vätska.
 • Öka de sista dagarna upp mängden kolhydrater lite extra. Välj gärna potatis, fullkornsris, bönor, linser, quinoa, matvete, havregryn etc…
 • På tävlingsdagen äter du en ordentlig frukost och ev. även en bra lunch beroende på när du startar. Äter ett mellanmål ca 2 timmar innan starten som innehåller både kolhydrater, proteiner och fett.

Innan loppet:

 • Välj gärna kläder som du har sprungit i tidigare. Det är otroligt jobbigt om tightsen inte sitter uppe eller om sport-bh:n skaver. Rent generellt så välj plagg i funktionsmaterial och utan för kraftiga sömmar som kan skava. Se till att skorna och skosnörena är hela och fräscha och likaså strumporna. Spring inte i en bomullsstrumpa då risken för skav, blåsor etc. är väldigt stor.
 • Se till att du har koll på när du startar, vart du hämtar din nummerlapp (gör det gärna dagarna innan) och hur du ska förflytta dig i stan. Det kan vara svårt att möta upp vänner på plats och även en stressfaktor om någon av er inte kommer på utsatt tid. Just timmarna innan är det klokt att bara ha sig själv att tänka på.
 • Testa ev. utrustning så du vet att midjebältet sitter skönt, pulsklockan är inställd på rätt värden. Trist om den visar miles istället för kilometer…Om du ska lyssna på musik i hörlurar gör du klokt i att välja låtlista etc innan du startar, jobbigt att trixa med sånt under loppet.
 • Värm upp och kör en dynamisk stretch innan starten för att vara fräsch i kroppen och redo för loppet när det är din tur.

Loppet:

 • Försök hålla dig till en plan. Gå INTE ut för hårt. Bättre att öka farten de sista 5 kilometerna och känna sig stark i kroppen både mentalt och fysiskt.
 • Drick på vätskekontrollerna.
 • Fyll på med energi under loppet. Det serveras sportdryck som går bra att använda sig utav. Va dock försiktig så du inte dricker för snabbt, lätt att magen/tarmarna under fysisk aktivitet inte klarar av sockret som i värsta fall kan leda till diarré. Ett tips är att testa sportdryck innan loppet så du vet vad du klarar. Börja loppet med enbart vatten och öka sen upp med lite mer sportdryck ju längre du springer. Det gamla hederliga tipset ”varannan vatten” kan vara en perfekt regel.
 • Jobba med positiva tankar och ditt mentala. Dela upp loppet i olika delar.
 • Spring med korta lätta steg i backarna så du ej bränner ut dig på all energi.
 • Viktigast av allt, du väljer vilken inställning du vill springa loppet med. HA KUUUUL PÅ VÄGEN!

Efteråt:

 • Om du kör riktigt tufft lopp så se till att jogga ner sakta sakta i några minuter efter målgång. Fyll på ordentligt med mat och vätska efter passet så snart du känner att det går att äta.

Nu önskar jag alla löpare STORT LYCKA TILL! Oj oj oj vad kul vi ska!!!!!!
Kram Sara

Haka på vår stegutmaning och öka upp vardagsmotionen med oss på Hälsoboosten – börja direkt här!

Just nu ger vi alla som antar utmaningen 20% rabatt, obs Gäller t.o.m. 15 maj 2017.

Läs mer här!

Dela
Tweeta
Maila
Kommentera

Annons

 


Laddar