Annons
Annons

Ta bättre matbilder till Instagram och Facebook


Oj vilken underbart kreativ och rolig dag jag har haft idag. Grönkål, surdegsbröd, äppelchutney och läckra rawfoodbollar har varvats med snyggt stylade dukade bord :o) Idag har jag tillsammans med min vän och kollega Kajsa nämligen hållit i en workshop på Kaffebaren i Kungsbacka inom matfoto och stilleben. Tycker du precis som jag att det är roligt att laga god och hälsosam mat för att sedan ta kort på den? Då får du här mina bästa fototips för att ta bättre bilder till Instagram och Facebook.

Saras bästa fototips:

 1. Välj bakgrund med omsorg. Tänk kreativt, du kan fotografera mot olika typer av golv, tyger, vita och svarta kapaskivor. Tapetsera gärna spånskivor med snygga tapeter som liknar betong, plank, marmor etc. Leta fram gamla trälådor, rostiga plåtar och annat som kan bli en schysst ”backdrop”.
 2. Välj en ljus plats, med fördel precis intill ett fönster med gott om dagsljus. Undvik direkt solljus.
 3. Välj tallrik, glas, bestick etc. som blir snyggt ihop färgmässigt med din bakgrund och val av mat.
 4. Bygg din bild ”klar” innan du lägger fram maten. Det är alltid enklare att experimentera innan maten ställs fram. Varm mat bör man fotografera snabbt innan den svalnar. Tänk även på att färska kryddor, sallad mm. blir hängig och livlös väldigt fort.
 5. Använd rekvisita. Ofta lyfter du bilden om du får till en skön mix av t.ex glas, servetter, färska kryddor, bestick etc.
 6. Våga testa olika vinklar. Ovanifrån, snett uppifrån och från sidan…testa, inget är rätt eller fel.
 7. Komponera din bild utefter vart den ska användas. Är bilden tänkt att visas i ett kvadratiskt instagramformat så tänk redan från början hur det kommer att se ut.
 8. Ställ in kameran utefter den effekten och känslan du önskar, Ska allt i bilden vara skarpt krävs en liten bländare (högt tal). Vill du däremot ha en blurrig bakgrund, alltså ett kort skärpedjup ska du välja en stor bländare (litet tal). Du behöver ställa kameran på läget M för att själv kunna välja dina inställningar. Använd gärna stativ…
 9. Testa att fotografera både under förberedelserna och tillagningen, när allt är serverat och när du smakat på maten. Kul att få en hel ”Story” med dina bilder.
 10. Om du använder datorn eller en app för att redigera dina bilder så kolla över ljus, färger etc. Kanske behöver du justera färgtonerna, kontrasten och mättnaden…du bestämmer.
 11. Om du vill nå ut med dina bilder så glöm inte att använda lämpliga hashtaggar för att göra dina bilder sökbara.
 12. Ha kul, testa och experimentera i köket och med kameran. Glöm inte att det ibland är de små detaljerna som dillkvisten, sesamfröna eller oljan som gör skillnad.

Annons


Duktiga deltagare ”in action”

Kramar Sara

Dela
Tweeta
Maila
Kommentera

Annons

 


Laddar