Annons
Annons

Står något av detta på innehållsförteckningen, skulle jag aldrig köpa det!


När man läser en innehållsförteckning är det ingredienslistan man ska leta efter. Det är den som talar om vad som ingår i produkten. Den ingrediensen som står först är den som det finns mest av, därefter står resterande ingredienser i fallande ordning. Tabellen, näringsvärde per 100 gram, talar egentligen bara om vilken typ av produkt det är, om det är en kolhydrat, protein eller fettkälla. I regel kan man säga att ju kortare ingredienslista ju bättre, men man bör även ha lite koll på vad för ingredienser det är som ingår. Om du köper hel och halvfabrikat så tänk på vad du själv skulle haft i om du lagat maträtten själv. Jämför sen med ingredienslistan på produkten, om det ingår en hel rad av ingredienser som du själv inte skulle haft i, eller som du inte känner igen så bör du leta efter en annan produkt.

Annons

Om en produkt innehåller något av följande när jag läser innehållsförteckningen låter jag bli att köpa hem det.

  • Livsmedel som innehåller stora mängder socker. Det är inte alltid det stå skrivet som socker utan kärt barn har många namn. Det som innehåller glukos, maltdextrin, glukossirap, fruktossirap, maltodextrin låter jag stå kvar på hyllan.
  • Agavesirap- består till stor del av fruktos som inte är bra för vår hälsa
  • Modifierad stärkelse
  • Smakförstärkare
  • Aromer
  • Mjölkpulver, skummjölkspulver
  • Fruktos och fruktossirap
  • Vegetabilisktfett- är ofta palmolja, inte bra för varken kroppen eller miljön
  • Härdatfett, delvishärdat fett, hydrogenerat fett

Det är egentligen väldigt enkelt. Om du bestämmer dig för att äta så ren mat som möjligt. Om du väljer råvaror utan innehållsförteckning eller med så kort innehållsförteckning som möjligt- det vill säga så rena oprocessade råvaror som möjligt så får du bra koll på vad du stoppar i dig och behöver inte oroa dig för att få i dig tillsatser och ämnen som inte är bra för dig.

Det gäller att se det hela ur ett stort perspektiv. Att se till att lyfta blicken och i större grad jaga näring istället för att lägga vår energi på att undvika allt vi tror är farligt är en viktig pusselbit. För problemet med skräpmat är inte bara allt du får i dig som inte är bra för dig så som tillsatser, transfetter, socker, rester av kemikalier osv, utan lika mycket allt du missar att få i dig. Väljer man skräp missar man vitaminer, mineraler, fibrer, nyttiga fetter, antioxidanter mm. Om man fokuserar på att försöka ge kroppen så bra och näringstät kost som möjligt för att ge kroppen så bra byggstenar som bara möjligt så är det ingen fara om det ibland slinker ner något näringsfattigt med lite tillsatser i men då gäller det att ens kost i stort är så bra som möjligt (90-10 principen åter igen;-). Se till att de bra valen överväger de mindre bra valen så kommer det leda till att du ger din kropp så bra byggstenar som möjligt för att kroppen ska kunna hålla sig så stark och frisk som möjligt.

Kram Louise

knapp4

Dela
Tweeta
Maila
Kommentera

Annons


Laddar