Annons
Annons

Skillnaden mellan att vilja prestera bra och vara livrädd för att prestera dåligt


”Varför hade du inte alla rätt?” ” Någon som hade bättre än dig?”

Detta var frågor jag fick när jag kom hem från skolan med mina provresultat. Jag är helt övertygad att de inte ställdes till mig av ovilja eller elakhet, men det formade mig. Jag lärde mig tidigt att vad jag presterade var viktigt, att det enda som räknades var om jag var bäst. Jag blev väldigt tidigt högpresterande. Minsta lilla uppgift blev en stor sak för mig och prestationsångesten blev ett faktum.

Annons

Ställdes jag inför uppgifter där jag skulle bedömas blev det direkt väldigt jobbigt. Muntliga presentationer var det värsta jag visste. Att stå rakt upp och ner inför alls blickar fick mig att ha ont i magen i flera veckor i förväg. Att göra något jag visste att jag inte skulle vara bäst på, det undvek jag i så stor  grad att det blev ett enormt problem. Redskapsgymnastiken deltog jag inte på mer än ytterst sällan, jag ljög om skador och skrev lappar om sjukdom. Låg vaken på nätterna för att komma på hur jag skulle komma undan.
Trots allt  detta så står jag idag framför stora massor av  folk och håller presentationer, jag lägger upp videos när jag övar att stå på händer och väljer idag mål med min träning som tidigare gjort mig livrädd.

VARFÖR?

Jag kom till en punk i mitt liv där jag insåg att detta inte längre var hållbart. Jag bestämde mig för att min rädsla inte längre skulle få styra mitt liv. Att bara för att jag var rädd för något, inte anledning nog att inte genomföra. Utöver detta har jag också jobbat väldigt mycket på min självkänsla, att tycka om mig själv oavsett vad jag presterar. Att jag som person och prestation inte är samma sak, att folk kan tycka om mig fastän jag är dålig på något, att folk faktiskt kan tycka om mig tack vare det, var en helt nya upplevelser för mig.

Men samtidigt som denna enorma prestationsångesten varit tuff så är jag ändå på något sätt glad för att ha haft den. Viljan att bli bättre, vilja att vara bäst och prestera är egenskaper som tagit mig  dit där jag är idag. Utan det drivet hade jag aldrig genomfört min forskarutbildning, utan den hade jag aldrig börjat med Crossfit, utan den hade jag aldrig startat eget företag och tillsammans med Sara startat Hälsoboosten och börjat blogga på MåBra. Däremot hade jag gärna sluppit all  ångest. Det är stor skillnad på att vilja prestera bra och att vara livrädd för att prestera dåligt.

Lär dina barn att de är precis lika fantastiskt bra oavsett vad de presterar <3

Kram

Louise

Dela
Tweeta
Maila
Kommentera

Annons

 


Laddar