Annons
Annons

Sjukmaten som serveras på canceravdelningarna dödar all matlust


Är det inte sjukt när de allra sjukaste i vårt samhälle får den sämsta maten? Är det inte rent ut sagt för jävligt att vi dödar all lust till mat genom att servera mat helt utan kärlek? Det värsta av allt, maten är näringsfattig och ger oss inte det dagliga behovet av vitaminer och mineraler.

Annons

Jag är glad att debatten om maten som serveras på våra sjukhus nu kommit upp på ytan på riktigt. Tack Malin Berghagen som i veckan kickade igång den här debatten och lyfte hashtaggen #sjukmat som är ett upprop initierat av Food Pharmacy . Jag har själv upplevt den bleka, smaklösa och sönderkokta maten som serverats på fyra av Västsveriges största om modernaste sjukhus. Jag skojar inte om jag säger att jag hellre äter knäckebröd än den maten som vissa dagar erbjöds.

Önskar att min mamma åtminstone fått någon form av guldkant på tillvaron sista dagarna i sitt liv

Under en period låg min mamma på Varbergs sjukhus med diagnos obotlig cancer. Hon blev sämre för varje dag och där med svagare. Vi gjorde allt i vår makt för att hon skulle bli starkare och få någon form av styrka att fixa sina behandlingar. Vi handlade och kom med hemlagad mat och mellanmål till henne varje dag då sjukhusmaten definitivt inte ökade aptiten. Det kändes nästan som om att patienterna som var svårast sjuka inte prioriterades, de hade ju ändå ingen aptit…en näringsdryck var i princip det som gick ner. Dessvärre klarade min mamma inte sig mer än ca 3 månader från diagnosen,  allt gick i ett rasande tempo, hon kom aldrig hem utan fick vårdas in i det sista på sjukhus och där med också äta många måltider på ren vilja när vi inte kunde komma med mat. Finns det något jag önskar att hennes sista månader vid livet skulle innehålla så vore det någon form av guldkant och kärlek till den maten hon blev serverad.

Min dotter har fightats mot sin hjärntumör i 6 år och bott på olika sjukhus

Dessvärre har min dotter också vårdats för cancer, hon har fightats mot sin hjärntumör i 6 år. Hon kämpar än idag och har under många veckor och månader spenderat tid på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus, Sahlgrenska universitetssjukhuset, Halmstads sjukhus och Varbergs sjukhus. Tro det eller ej men vi har både ätit nyårsmiddag, julbord, påskmat och haft fredagsmys på sjukhuset. Jag vågar nästan påstå att den enda maten som min cancersjuka dotter har gillat är de djupfrysta pannkakorna som mikras upp på 2 minuter…ja med mycket sylt förstås.

Möjligheten till att laga egen mat under all kritik på Drottning Silvias barnsjukhus

Jag tycker verkligen att det här är högst allvarligt läge som nu måste till att förändras. Det är likaså riktigt tufft för familjen som får bo på avdelningarna i veckor. På avdelning 322 (barncanceravdelningen) på Drottning Silvias barnsjukhus så finns det ett kök där alla som vill och orkar laga egen mat ska trängas. Man har en liten låda i kylskåpet där man kan förvara egen inhandlad mat. Om man över huvud taget ska kunna äta mellanmål och en schysst lunch så krävs det ett besök i affären minst en gång per dag då man får handla precis det som får plats. Tyvärr finns det ingen mataffär inom nära avstånd som man kan springa ner till om man inte har någon som kommer med bil eller kan avlösa. Har man ett allvarligt sjukt barn som ligger inlagd så har man oftast svårt att överhuvudtaget lämna rummet. Det minsta man kunde begära borde vara att få mat serverad som håller måttet, ger bra energi och har en uns av kreativitet och livslust.

Som förälder gör man allt i sin makt för att matlusten ska väckas till liv

Har man ett barn som är sjukt i cancer som går på cellgifter så vet man att mat är det stora fokuset dygnet runt. Man får experimentera, testa olika alternativ och man gör som förälder allt som står i sin makt för att matlusten ska väckas till liv. HUR FAN GÅR DÅ DETTA IHOP?

Istället finns det i princip obegränsade tillgångar på glass, läsk och andra sockerbomber i skafferiet…Visst kan det behövas i vissa extrema fall men med facit i hand vet jag att det är föräldrar och syskon som äter just dessa sötsakerna. Hur vore det om man istället kunde erbjuda läskande och mättande smoothies, färskt nybakat bröd som doftar ljuvligt och diverse plockmat och frukter som går att pilla i sig i en sjukhussäng?

Om några månader väntar en ny inläggning med operation för oss och min dotter. Tänk om man slapp lägga fokus på det praktiska och inte behövde leva på pressbyråns färdigpackade sallader och soppor den här gången? Då kanske vi alla skulle kunna få lite mer energi och slapp spräcka matbudgeten på dyra matinköp.

Dags att lyfta frågan och kräva bättre mat

Snälla- sprid detta och hjälp till att lyfta den sorgsna verkligheten om sjukmaten…inte minst för alla de som är värst sjuka i vårt samhället. De förtjänar väl åtminstone någon guldkant på tillvaron?

/Sara

Dela
Tweeta
Maila
1 kommentar

Annons

 


Laddar