Annons
Annons

Så här tar du dig ur en viktplatå


Håll koll på kalorierna

Kosten och vikten är ärlig, den visar direkt om du äter för mycket. Har du svårt att gå ner i vikt kanske det är så att du äter mer än vad du är medveten om. Småäter du kanske? För matdagbok under några dagar, gärna över en helg – för att få koll på ditt verkliga kaloriintag. Utgå sedan från det när du planerar din viktnedgång.

Räkna om kalorierna

Från början har du kanske planerat in ett kaloriunderskott på 300 kcal om dagen för att minska i vikt. Men det är ju beräknat utifrån din startvikt. Om du efter ett tag gått ner några kilon är förutsättningarna annorlunda. Nu behöver du äta ännu färre kalorier för att gå ner i vikt, eftersom kroppen behöver mindre energi för att hålla igång. Detta kan lätt glömmas bort. Du behöver alltså göra en ny kalkylering, eller helt enkelt minska dina måltider något.

Rör på dig

En annan tänkbar orsak till att din viktminskning stannat av är att du rör på dig mindre. Studier visar faktiskt att den som ligger på ett kaloriunderskott ofta rör sig lite mindre än vanligt. Spontanaktiviteten minskar, vilket kan bero på att kroppen vill spara på energi. Ett energiunderskott kan därför leda till att kroppen blir ”slöare”, utan att du själv märker det. Det finns även studier som visar att de som tränar mycket inte alltid är lika aktiva i vardagen. Så se över din rörelse helt enkelt.

Annons

Ett annat sätt att öka sin energiförbrukning är att bygga muskler. Musklerna bränner mycket energi, så därför kan styrketräning vara ett sätt att få kroppen att bränna mer kalorier. Det kan i början räcka med att du tränar hemma med endast kroppsvikten som belastning.

Peppa dig själv

Känn dig inte misslyckad för att vikten står stilla. För att börja gå ner igen kan det räcka med att du drar ner på några få kalorier – eller att du gör någon annan liten förändring. Det viktiga är att du inte klandrar dig själv. Negativa tankar som stressar dig kan sätta ytterligare käppar i hjulen för din viktnedgång, så tänk positivt!

Kram Louise

(utdrag ifrån en intervju av Louise gjord av Anna Sundesten MåBra)

 

Nå dina viktmål med Hälsoboosten – börja direkt här!

Just nu får du mer än 50% på Hälsoboosten START  för Måbras läsare med rabattkoden BOOSTYOURSELF

 

 

Dela
Tweeta
Maila
Kommentera

Annons

 


Laddar