Annons
Annons

Så här äter och tränar jag


Vi får ofta frågor hur mycket vi äter, hur vi tränar och vad vi tränar etc. Därför tänkte jag idag berätta lite om mina egna personliga mål och hur min vardag med kost och träning ser ut. 

Notera att mitt upplägg är anpassat efter just efter mig och jag har precis som alla andra utmaningar, vardgaspussel och annat som gör att jag måste anpassa träningen utefter min nuvarande status och målsättning. Alla är vi olika och vi behöver därför också äta och träna olika.

Min kost

Jag äter precis som vi förespråkar på Hälsoboosten, det som är 100% bra för kroppen eller 100% njutning för själen. Jag äter ofta och ganska mycket mat då jag väljer att dra ner på snabba kolhydrater och halvfabrikat och istället äta ren mat och mycket grova grönsaker. Jag äter hellre 200 gram kvarg och 1 dl hallon med några mandlar på eftermiddagen än en kaka eller godisbit. Jag äter hellre en kycklingfilé, sötpotatis och en halv tallrik morötter, paprika, broccoli och melon till lunch än en pasta med gräddsås. Jag äter inga tillskott eller andra vitaminer utan jag ser till att äta riktig mat så jag får i mig det min kropp behöver.

Annons

Jag väger eller räknar inte kalorier till vardags utan jag går på ögonmått och mättnadskänsla och följer Hälsoboostens ”kostupplägg”.

Jag äter 5-6 gånger per dag enligt följande:
Frukost 07.00
Mellis 10.00
Lunch 12.00
Mellis 15.00
Middag 17.30
Ev. mellis 21.00

Exempel på kostdagbok för 1 dag:

07.00 frukost Kvarg 200g, 100g hallon, 1 ägg, 2 fincrisp, 10% ost,
10.00 Mellis 160 g kvarg, 100 g hallon, 1 msk solrosfrön
12.00 Lunch Quinoa, hirs, bovetemix, ca 80-90 g, 2 morötter, 1 dl sojabönor, 150g lax
15.00 Mellis 160 g kvarg, 100 g hallon, 1 msk pumpafrön
18.00 Middag I kycklingfilé, 50 g bönpasta, halva tallriken med blomkål, broccoli, morötter
21.00 Mellis 160 g keso lätt, 1 päron och 13 mandlar, 2 tunna riskakor med 10% ost

Min träning

Jag är en ganska aktiv person som alltid går mellan 10 000- 20 000 steg per dag. Jag har hund och håller i olika träningsgrupper vilket gör att jag rör på mig mer än kanske andra med stillasittande jobb gör.

Jag tränar tre gympass i veckan med olika fokus för varje tillfälle. Jag kör just nu ett upplägg som min PT lagt upp till mig. Ja ni läste rätt, jag har också en PT då jag behöver någon som utmanar mig, pressar mig lite när det går tungt och någon som ger mig inspiration till att fortsätta utvecklas. Jag tror att just den här punkten är avgörande för min egen del. Jag måste ha något att följa, helst någon som håller lite press på mig och inte minst någon som får mig att jobba lite hårdare än jag hade gjort om jag körde helt själv.

Jag tränar löpning och kondition 2-3 gånger i veckan varav två av gångerna är med Rootcamp där jag är ledare. Jag är alltid med på passen och kör järnet tillsammans med deltagarna just för att pusha alla lite hårdare och själv få den där underbara kicken som just gruppträning ger- ÄLSKAR DET! Här varierar jag träningen väldigt mycket men baserar oftast träningen på intervaller, fartlek och backar. Mycket benträning på dessa passen och även traillöpning.

Jag har under senaste 1,5 åren dragits med en sk. ”frozen shoulder” vilket gjort att jag tappat i princip all muskelmassa och tränat väldigt lite överkroppsstyrka utan mest kört löpning och lättare helkroppspass ett par tillfällen i veckan. Jag har gått från att känna mig vardagsstark och sund till väldigt svag och klen rent muskelmässigt. Men från och med mars så är alltså planen att ha tre rena gympass, bygga upp kroppen igen och sen komplettera med 2-3 löppass per vecka. I slutet maj drar jag och mina kollegor ner till Kroatien (om ca 12 veckor) och då ska jag stämma av mitt delmål. Förebilder är tagna och jag ska då ta nya bilder för att själv bli motiverad och se vad som hänt under den här perioden.

Min träningsvecka:
Måndag: Löpning/kondition/helkropp/ben (utomhusträning med Rootcamp)
Tisdag: Axlar/triceps/biceps (gym)
Onsdag: Vilodag
Torsdag: Löpning/kondition/helkropp/ben (utomhusträning med Rootcamp)
Fredag: Bröst/utsida axlar/mage (gym)
Lördag: Vilodag
Söndag: Rygg/baksida axlar (gym)

Komma i sin livs form

För mig är det inte ett alternativ att acceptera att jag blir äldre och i sämre fysik och form. Det finns inget som säger att man inte kan nå sin livs form vid 30 eller 40 år. För min del så är träningen något jag inte klarar mig utan. Jag blir på riktigt deppig och känner mig inte alls mentalt stark om inte kroppen gör det, men framförallt så innebär träning för mig något positivt och förbannat roligt. Jag har nu ett tydligt mål uppsatt, kommer det bli lätt? Svar NEJ- det kommer krävas mycket slit och tidiga och sena träningspass för att lyckas. På vägen kommer jag även möta flera extremt tuffa motgångar som jag dessvärre redan nu vet om. Min dotter är allvarligt sjuk och hon kommer behöva en stark mamma som orkar stå stadigt med bägge fötterna på jorden. Mår jag bra så är chanserna större att hela familjen mår bra.

Jag har även en målbild vilken är förknippad med vår träningsresa som vi arrangerar i september i år. Då ska jag stå på den här klippan på bilden och känna mig stark både på in och utsidan- STARK på riktigt.

Kost och träningsupplägg

Med det sagt hoppas jag att ni alla kanske fått en liten glimt av inspiration och sug efter att komma igång med kost och träning på ett sunt och hälsosamt sätt. Det finns tyvärr aldrig ”rätt tid” att börja utan det är bara att bestämma sig. Varje år blir det semester, resor, jul, kalas, påsk etc. och det betyder att vi måste ha en plan även för dessa perioder i livet. Är man i dagsläget relativt otränad eller bara haft en längre vila så skulle jag verkligen rekommendera Hälsoboostens träning och kostupplägg som jag och min kollega Louise tagit fram gemensamt. Kör du enligt vårt upplägg så får du både träningspass som ger resultat, kost som får dig att orka och må bra samt ett långsikt hälsosamt synsätt som fungerar mer än 12 veckor. En perfekt kickstart helt enkelt för att bryta dåliga vanor. Det bästa av allt, vi kommer heja på och hjälpa dig på vägen.

Vill du veta mer om Hälsoboostens medlemskap så klicka här för mer info!

Stor kram
Sara

Dela
Tweeta
Maila
1 kommentar

Annons

 


Laddar