Annons
Annons

Proteinbar, hiss eller diss?


Idag kan man inte besöka ett gym eller en mataffär utan att bli överöst av reklam och erbjudande med olika typer av proteinbars. Tyvärr framställs de som ett nyttigt mellanmål för den som tränar. Det många missar är att de innehåller väldigt lite annan näring som vitaminer, mineraler och antioxidanter.

Annons

Det betyder att du måste äta väldigt näringsrikt de andra målen för att få i dig allt du behöver och samtidigt inte gå upp i vikt. Många bars innehåller mängder med tillsatser, fett, sötningsmedel och socker, samtidigt som de saknar viktiga näringsämnen. Luras därför inte av det höga proteininnehållet som media och producenterna bakom alla proteinbars och pulver flitigt använder för att sälja mer. Tränar man normalt kan man gå upp i vikt om man äter bars som dessa regelbundet. Som vanlig motionär behöver du inte tillföra extra protein, det du får i dig genom din vanliga kost räcker oftast gott och väl.

Godis eller mat?

Men, precis som med allt annat så gäller det att hitta en balans och något som fungerar för just dig. Jag köper gärna Barbelle proteinbar för att de smakar förbaskat gott och inte så kemiskt och onaturligt som många andra bars gör. Dock är det här mer ”godis” för mig än mat. Jag får i mig ungefär samma mängd protein genom att äta ca 150 g kvarg med 1 dl hallon och några mandlar till. Helt plötsligt har jag fått ett ruggigt bra mellanmål som både mättar, smakar gott och ger mig flera olika vitaminer, mineraler och antioxidanter.

Ett komplement

Hälsoboosten förespråkar ren vanlig mat med så få ingredienser som möjligt, proteinpulver och liknande produkter är därför inget som vi rekommenderar att man ska ersätta sina måltider med. Däremot skulle vi i så fall vilja att man använder produkter som dessa mer som ett extra tillskott om man har svårt att få i sig tillräckligt med protein och tränar hårt.

Kram Sara

Dela
Tweeta
Maila
Kommentera

Annons

 


Laddar