Annons
Annons

Överviktigt barn- är det föräldrarnas fel?


Det som i stor utsträckning är avgörande om man blir överviktig som barn är hur matsökande man är. Hur intresserad man är av mat och sötsaker. Detta är genetiskt. Dessa barnen har helt andra förutsättningar än deras betydligt mindre matsökande kamrater.

Annons

Jag upprepar, det är genetiskt. Det vill säga, det är ingens fel.

Däremot, kan man försöka ge dessa barnen så bra förutsättningar som bara möjligt. Man kan se till att anpassa deras miljö utefter dessa förutsättningarna. Prata med förskolan och skolan, kanske kan de hjälpa till att begränsa intaget av antalet mackor. Prata med föräldrarna till de kompisar där de ofta leker, kanske kan ni bestämma att barnet enbart äter hemma. Prata med mor och farföräldrar, se till att de inte stoppar i barnet sötsaker i tid och otid. Bygg ett nätverk kring barnet som kommer underlätta och minska riskerna för en större övervikt.

Hemma kan man se till att barnet dricker ett glas vatten och servera morotsstavar innan maten, detta för att minska matlusten något. Servera även grönsaker barnet gillar tillsammans med måltiden. Gör fruktspett till fredagsmyset. Men det kanske absolut viktigaste, ha inget hemma som barnet inte ska äta. Ingen glass, inget godis, inga kakor. Detta kommer göra saker och ting så otroligt mycket lättare. För har man ett matsökande barn, då kommer hen att leta upp minsta lilla gömma med godsaker, tjata sig till extra mat. Detta är så mycket lättare att som förälder stå emot om det som önskas inte finns hemma.

Men blir det inte lätt att det blir en fix idé, att det kan leda till en ätstörning?

Om man hela tiden tjatar på barnet så kan nog den risken öka, men om man sköter så mycket som möjligt bakom kulisserna så behöver det inte bli en stor sak. Man är helt enkelt bara en familj som inte har så mycket godsaker hemma. Visst kan detta bli trist för de andra i familjen som kanske har andra förutsättningar. Men det är bara att gilla läget, man får ta en för laget helt enkelt och unna sig sina godsaker utanför hemmets fyra väggar.

Förutom maten är det extra viktigt med motion för dessa barnen. Se om ni kan hitta någon idrott de gillar, se till att öka upp vardagsmotionen.  Kräv att barnet cyklar till bussen, går till skolan. Summan av all motion räknas. Uppmuntra till lek och rörelse, se till att hellre åka till lekland och trampolinparker än bio. Att själv föregå med gott exempel och välja aktivitet framför stillasittande kommer göra skillnad. Om möjligt välj aktiva semestrar.

Släpp alla skuldkänslorna och lägg istället din energi på lösningar som kan underlätta för ditt matsökande barn. Ge hen det bästa förutsättningarna du bara kan!  Det kommer krävas en hel del av er som föräldrar men jag lovar dig att ditt barn kommer vara dig evigt tacksam.

Kram Louise

Bild: MåBra

Dela
Tweeta
Maila
Kommentera

Annons

 


Laddar