Annons
Annons

Ont i magen? Svullen mage? Jobbiga gaser? Dags att utesluta gluten?


 

Att äta glutenfritt har blivit en jättestor trend och man har sett att även de som inte är glutenintoleranta (har celiaki) kan bli hjälpta av att utesluta gluten ur kosten, däremot varför det är så är man inte helt säkra på.

Annons

Celiaki, innebär att det finns antikroppar i blodet som reagerar mot de proteiner som finns i kost som innehåller vete, korn och råg. Sjukdomen orsakar skador på tunntarmens slemhinna och för de drabbade gäller det att äta glutenfritt resten av deras liv för att hålla sig friska. Men det finns som sagt även personer som upplever symptom trots att de inte kan diagnostiseras med celiaki och som mår bättre av att utesluta gluten.  Och då bör de såklart äta glutenfri kost.

Däremot att utesluta gluten även fast man inte mår dåligt av det ser jag ingen större anledning till. Speciellt om man byter ut glutenprodukterna till de glutenfria halvfabrikaten som finns på glutenfria hyllan. För nämligen så att även de innehåller mycket socker. En glutenfri kaka behöver inte vara bättre än en vanlig kaka.

Gå ner i vikt av glutenfritt

Anledningen till att många går ner i vikt av en glutenfri kost är inte för att gluten gör dig tjock utan för att du då rensat bort halvfabrikat och väldigt kaloririka produkter så som bullar, kakor och godsaker. Så samma viktnedgång skulle du få även genom att bestämma dig för att äta mindre ”skräp” och mer rena råvaror. Att byta ut till naturligt glutenfria produkter så som bovete, rotfrukter och baljväxter kan göra att du äter mindre av sådant som du egentligen inte behöver äta som kakor, bullar och bröd vilket är en bra ide och kommer gynna din viktminskning.

Sammanfattning

  • Det är inte gluten i sig som gör att vi inte går ner i vikt utan att många kaloririka livsmedel innehåller gluten, livsmedel som många skulle må bättre av att äta mindre av.
  • Däremot om du mår bättre av att inte äta gluten så bör du sluta äta gluten.
  •  Byt ut till naturligt glutenfria produkter.

Kram
Louise

 

 

 

Dela
Tweeta
Maila
Kommentera

Annons

 


Laddar