Annons
Annons

Nyttan av massage för dig som tränar


Förra veckan träffade jag Marie som driver företaget Friskvård Marie Seffel. Marie har en gedigen meritlista inom området friskvård och massage och är licensierad massageterapeut.

Jag bokade en tid hos Marie för att jag kände att mina stela muskler i benen behövde lite massage efter senaste tidens tuffare löpträning. Jag blev supernöjd med behandlingen och det var en blandning av ren pina och njutning och skratt. Jag är grymt kittlig men samtidigt var jag så otroligt öm i musklerna så det blev liksom en hatkärlek kan man säga. Tror jag skrattade och grät samtidigt…men jag ska göra om det, väldigt välbehövligt kan ja lova. Efter massagen fick jag även testa att ligga ca 20 minuter på en andullationsmadrass, superskönt för hela kroppen!

Om du precis som jag är nyfiken på vilken nytta massage har för din träning  så hittar du Maries egna ord nedan i intervjun jag gjorde med henne.

Annons

1.Vilka positiva effekter kan man få av massage om man tränar?

– Att man får en ökad blodcirkulation, elasticitet och avslappning i muskulaturen, samt en snabbare återhämtning av muskulaturen. Vid regelbunden massage får man även en minskad risk för skador.

2. Hur ofta bör man få massage?

-Vid hård träning eller om man har smärta eller muskelproblem, är det lämpligt med massage 1-2 ggr per vecka. Annars är 1-2 ggr i månaden att rekommendera.

3. Hur snart efter prestation och träning bör man gå på massage för bästa återhämtningen?

– Det finns studier som säger att massage som ges 2-24 timmar efter avslutad träning får man bäst resultat av i form av minskad träningsvärk. Jag skulle säga att man kan massera så fort pumpet har försvunnit ur muskeln men att man då masserar lätt. Samma sak med stretch, avvakta tills muskeln lugnat ner sig lite. Jag brukar rekommendera massage i kombination med andullationsmadrassen dagen efter hård träning eller tävling om man vill ha djupare massage.

Andualltionsmadrassen kan användas både före och efter träning för ett maxat resultat. Den kan med fördel användas flera gånger per vecka.

4. Finns det tillfällen då man bör undvika massage?

– Man ska alltid undvika massage vid infektioner, halsont och feber
Svullet inflammerat område
Frakturer
Rupturer
Graviditet (3 första månaderna främst över bäcken)
Vid vissa reumatiska sjukdomar med ledinflammation
Akuta trauman
Akuta luxationer (där leden hoppat ur led)
Blödarsjuka och osteporos (endast lätta strykningar)
Elakartade tumörsjukdomar
Hjärt-och kärlsjukdomar (rådfråga din läkare)

5. Vilka andra behandlingar är gynnsamma för oss som tränar?

-Det finns massor av olika behandlingsmetoder, och jag tycker man ska hitta något man känner funkar för just mig. Jag rekommenderar alltid mina kunder att prova andullationsmadrassen. En madrass med vibrationer och infraröd värme. Den ger mer energi i cellerna, ökar blodgenomströmningen och får vävnaderna att slappna av. Medicinsk laser är också ett verktyg jag arbetar mycket med. Laserljuset går ner i cellen och påverkar energin i cellen och ger smärtlindring och avslappning. Den är även ett bra verktyg vid skador.

6. Vad kan man göra på egen hand för förbättra rörlighet och smidighet i musklerna?

– Jag tipsar alltid mina kunder om att stretcha ordentligt. Jag använder mig ofta av YinYoga. Där håller man stretchpositionerna under 1-3 minuter och fokuserar på andningen. Då får man kroppen att slappna av och man påverkar också fascian (bindväven) som annars lätt blir torr och oelastisk, vilket ger smidigare och mer elastiska muskler.

Foamroller eller en vanlig tennisboll är också bra att använda sig av för att lösa upp spänningar.

Jag arbetar också med ChiBallbollar, en mjuk boll som man använder för medveten avslappning. Väldigt effektivt vid nacke, skuldror och ländryggsproblem.

Och var noga med återhämtningen, det är då du bygger upp kroppen. Aktiv vila i form av promenader där du bara går och försöker vara medveten om omgivningen, utan att ha lurar i öronen eller kolla mobilen är bra både för kroppen och knoppen.

7. Vad ser man för trender/utveckling inom friskvården och massage?

– Jag tror att laser och infraröd värme kommer mer och mer. Det är effektiva och skonsamma behandlingsmetoder som det finns mycket forskning på. Jag hoppas att massage ska bli mer accepterat inom sjukvården, för det gör stor nytta.

Kram Sara

knapp4

Dela
Tweeta
Maila
Kommentera

Annons

 


Laddar