Annons
Annons

Kan alla springa? Är vi born to run?


I helgen har Sara och jag varit på vidareutbildning hos Born to run. En fantastiskt givande helg som gett oss både bättre löpsteg och teknik men framförallt mer förståelse och kunskap kring våra naturliga rörelsemönster.

Annons

Att människan är skapt för rörelse är det ju så klart ingen som helst tvekan om, men att vår moderna miljö har försämrat vårt naturliga rörelsemönster till så stor grad hade jag inte riktigt reflekterat så mycket på tidigare. Det faktum att vi klämmer in våra fötter i för små skor med massa dämpning och olika typer av uppbyggnad försvårar för våra fötter att få en bra funktion. En dåligt fungerande fot ger oss olika typer av skador. Under kursens första dag fick vi med oss en massa olika bra övningar för att stärka foten och för att stretcha och töja, allt för att få åter dess naturliga rörelsemönster. Vi blev rekommenderade en anatomisk korrekt sko från Joe Nimble som vi bägge kommer testa under en period. Först bara att stå och gå i, men som mål att kunna springa i dem när foten är tillräckligt stark. Oerhört viktigt att man inte går för fort ifrån en väldigt förstärkt sko som har försvagat din fot under många år, till en barfota/anatomiskt korrekt sko.

Att vi i vår moderna miljö sitter på stolar istället för det som egentligen är mer naturligt för oss,  på huk, var något vi också fick känna skillnaden på. Ett korrekt huksittande är något alla bör klarar av men väldigt få gör. Ett korrekt huksittande är ett krav för en skadefrilöpning och något vi bägge kommer lägga in i vår träning framöver.

Andra dagen var det mer fokus på löpteknik, hur man återhämtar sig bäst, hur man springer långt och skadefritt. Vi gjorde olika löptekniker, övade spänst, styrka, bålstabilitet. Vi filmades och fick individuell feedback och tekniktips. Vi sprang i både våra gamla skor och våra nya barfotaskor. Var riktigt kul att se vilken otrolig skillnad skorna och tekniktipsen gjorde för tekniken. Nu är till och med jag ( som är en motvillig löpare ;-)) riktigt sugen på att applicera all ny kunskap på min egen träning. Måste även erkänna att jag faktiskt började känna att det här med löpning kanske inte är så himla tråkigt, speciellt om man kan slippa skador och ont framöver.

Info kring utbildningen:

Dag 1 (Level 1)
– Introduktion
– Rörelseanalys med video
– Rörlighets & fuktionsanalys
– Fotanalys
– Teori (Biomekanik, Evolutionär biologi & anatomi)
– Övningar (Rörlighet, balans, stabilitet & spänst)
– Individuell feedback och råd

Dag 2 (Level 2)
– Analys av löpteknik med video
– Återhämtningslöpning & Löpteknik (praktik)
– Teori (Bioenergi, träningszoner, stress, återhämtning, kost, sömn m.m)
– Övningar (Spänst, styrka, bålstabilitet & löpteknik)
– Genomgång av videoanalyser
– Individuell feedback och råd
– Frågor & svar

Dag 1 fokuserar på att hitta varje individs problemområden och sedan ge er de praktiska och teoretiska verktygen för att förbättra och korrigera de. Här lägger vi mycket tid på att förbättra rörligheten, bemästra våra naturliga rörelsemönster samt rehabilitera foten.

Dag 2 är fokuset på att lära sig rätt löpteknik, hur man återhämtar sig på bästa sätt samt hur man tränar för att öka sin fysiologiska kapacitet att springa längre och skadefritt. Här lägger vi tid på att öka reaktionsförmågan, utveckla våra fjädrar samt hur vi strukturerar vår träning för att optimera återhämtning och form.

Kram

Louise

Dela
Tweeta
Maila
Kommentera

Annons

 


Laddar