Annons
Annons

Hur undviker man sockersuget?


Att socker inte är bra för vår kropp vet de flesta. En hög konsumtion av socker kan leda till en ökad risk för fetma, diabetes typ 2, hjärt- och kärlsjukdom, samt karies. Rent socker, godis och läsk bidrar inte med några byggstenar eller näringsämnen som din kropp behöver utan endast så kallade tomma kalorier.

Annons

Varför undvika något som är så gott?
Sockerrika produkter smakar för gemene man väldigt gott och är därför lätta att överkonsumera. Ett högt sockerintag ger mycket energi som i sin tur ökar risken för övervikt/fetma. Speciellt lätt är det att få i sig mycket energi genom drycker, då de inte ger samma mättnadskänsla som fast föda.

Hur får vi i oss socker? 

Det första som du tänker på är nog följande:

  • Godis
  • Glass
  • Kaffebröd
  • Efterrätter
  • Saft och läsk

 

Vi får i oss socker från andra livsmedel också
Två vanliga sockerkällor är flingor och müsli och smaksatt filmjölk och yoghurt.
Eftersom både mejeriprodukter och flingor/müsli innehåller ämnen som är bra för oss, såsom kostfiber, vitaminer och mineraler, ska vi inte sluta äta dem utan istället byta ut dem till bättre alternativ, exempelvis naturell filmjölk, yoghurt eller kvarg/kesella.

Det enklaste sättet att hitta bra alternativ av flingor och müsli är att välja nyckelhålsmärkta alternativ, där flingorna redan jämförts åt dig. Man kan även själv läsa på innehållsförteckningen och jämföra olika flingor/müsli med varandra och välja den som har lägre sockerhalt och högre fiberhalt.

Mellanmålen håller sötsuget borta
Se till att äta regelbundet under dagen med exempelvis 3 huvudmål (frukost, lunch och middag) och gärna 2-3 mellanmål. Gå inte hungrig, eftersom det då kan vara svårare att motstå socker och sötsug. Att vara hungrig leder ofta till mindre kloka matval. Vi faller helt enkelt lättare för frestelser, ofta sötsaker, som vi egentligen vet att vi inte borde stoppa i oss.

Kram Louise

Dela
Tweeta
Maila
Kommentera

Annons

 


Laddar