Annons
Annons

Har du en hållbar plan?


träning, kost, hantlar, smoothie, nystart, hållbar plan, hälsa, måbra
Har du haft en mysig och skön jul? Kanske till och med lite väl lugn och kanske lite för mycket av det goda?

Ett nytt år har precis börjat och en välbekant ångest börjar krypa på.  Man känner att man kanske tagit det lite för lugnt och ätit lite mycket av det goda under julhelgen. Detta bemöter man genom att man bestämmer sig för att börja träna och samtidigt försöka gå ner i vikt och varför inte även söka sig ett nytt jobb. Det är dags för förändringar helt enkelt.

Annons

Till saken hör att så här har man känt inför varje nytt år och man har skålat i bubbel och gett nya löften… och visst har man genomfört förändringar, stora sådana, drastiska sådana. Det märkliga är ju bara att man varje år står på ruta noll igen, man ger sig själv samma nyårslöfte i år som man gett sig själv de senaste 5 åren. Någonstans här skulle jag vilja att man stannar upp och funderar lite. Varför sker ingen förändring, varför är man kvar och stampar på samma ställe? Varför tränar man inte regelbundet, varför äter man inte bättre, varför går man inte ner i vikt, varför är man kvar på samma jobb som man inte trivs på?

Min övertygelse är att det är för att man gör för stora förändringar på en och samma gång, man ändrar på allt, vilket inte gör förändringen hållbar över tid. Man börjar träna 4 gånger i veckan, samtidigt som man slutar äta ALLT socker, slutar helt med alkohol, gluten och godsaker och börjar gå promenader på lunchen, allt detta första veckan åter på jobbet. När man gör så drastiska och många förändringar på kort tid, så bränner man alltför mycket energi på förändringar som kanske inte ens är nödvändiga. Har man skapat sig ett sätt som man vill leva på?  Vill man verkligen leva helt utan att någonsin få unna sig godsaker och ett glas vin? Är man för hård mot sig själv så tenderar det att slå över åt andra hållet. Det håller kanske januari ut, till och med februari men sen kommer våren och allt återgår till så som det var innan.

Sätt dig istället ner och gör upp en rimlig plan på vad du vill förändra, fundera över vad som är viktigast att börja med? Planera små förändringar över lång tid. Gör det till en hållbar förändring. Om din plan är att gå ner i vikt för att du har en övervikt. Fundera då på vad du tror övervikten framförallt beror på. Är det för mycket socker och godis på vardagarna, är det för stora portioner, är det att du blir för hungrig innan middagen och tömmer skafferiet. Oavsett vad så börja med den största orsaken. Om din övervikt beror på för mycket godsaker så finns det ju ingen vits i att samtidigt som du slutar äta godsaker minska ner på portionsstorleken om den inte är orsaken. Ta tag i det viktigaste först. Prioritera och planera, när väl en förändring är satt så är det dags att ta nästa steg och göra nästa förändring, men först då.

 

citron, lime, apelsin, smoothoe, juice, clean food, ren mat, hälsa, må bra

 

PT, kostrådgivare, forskare

 

Kram Louise

 

knapp4

Dela
Tweeta
Maila
Kommentera

Annons

 


Laddar