Annons
Annons

Grym benträning- spring i backe på tre olika sätt


Backintervaller och löpning i backar av alla dess slag är fantastiskt bra träning för både benstyrkan och konditionen. När jag lägger upp träningsprogram så brukar jag dela upp backpassen i tre olika grupper. Testa gärna att springa dessa olika typer av backpass och känn skillnaden.

Annons

Värm upp noga innan det är dags att springa backintervallerna. Jogga t.ex 15 minuter, stanna sen till och gör en dynamisk stretch (olika pendlingsrörelse och mjuka pulserande stretchövningar). Spring gärna även med lite höga knän, hälkickar mm. för att känna att du får till lite explosiva löpövningar och tryck i steget. Jag brukar oftast även lägga in några tempoväxlingar på plant underlag innan det är dags att ta sig an backen.

Backen bör inte vara alltför brant, den ska vara springbar och det ska gå att behålla ett bra löpsteg hela vägen. Ingen klättring ska krävas. Om backen är längre kan den vara mer flack, är den kort kan den med fördel vara något brantare.

Kort backe

Spring 30-40 sekunder uppför, fortsätt över krönet, jogga ner och börja om. Upprepa 10 gånger.

Lång backe

Spring 2-3 minuter uppför, fortsätt över krönet, jogga ner och börja om. Upprepa 6 gånger.

Sprintbacke

Starta innan backen, spring ca 7-10 sekunder, flyt in och ut på krönet. Upprepa 6 gånger.

Lycka till!
Kram Sara

Ps. Bilden är från mitt längsta backpass som jag sprang i en slalombacke i somras på en löparresa med Team Nordic Trail. Herre gud vilken mjölksyra när man nådde toppen.

Dela
Tweeta
Maila
Kommentera

Annons

 


Laddar