Annons
Annons

Grönare jul med vegetarisk julskinka


En griljerad kålrot kanske inte låter jättesmaskigt, men jag kan lova dig att det är ett riktigt gott alternativ till julskinkan. På en skiva vörtbröd med senap på är smaken väldigt lik den klassiska julskinkan. Men med den stora skillnaden att den är helt vegetarisk och på så sätt ett bättre alternativ för både plånbok, kropp, djur och natur.

Annons

Så här gör man; Välj ut en rund och fin kålrot, ca 5-600 gram. Skala den och koka sen upp en buljong med kryddpeppar, lagerblad, tomatpuré och grönsaksbuljong. Buljongen ska vara ganska kraftig för att riktigt tränga in i kålrotens hjärta. Kålroten behöver koka ungefär 2,5 h timme, men det varierar lite efter storlek. Den ska vara hållfast men ändå mjäll och lätt att skära upp, -prova dig fram!

Recept:

Buljong

1.5 liter vatten
Grönsaksbuljong
5 kryddpepparkorn
5 vitpepparkorn
1 msk tomatpuré
Några lagerblad
Griljeringssmet

3 msk skånsk senap eller valfri senap
1 äggula
1 msk tomatpuré
0.5 dl ströbröd

Blanda äggula, senap och tomatpuré till en jämn smet. När kålroten svalnat av så är det bara att pensla på smeten och sen strö över ströbrödet.

Kör den i ugnen ca 20-30 minuter på 225 grader. Jag brukar köra på grillfunktionen de sista 10 minuterna för att få den lite extra krispig.

Kram Louise

Dela
Tweeta
Maila
Kommentera

Annons

 


Laddar