Annons
Annons

Gör en ”squat” och förläng livet


En naturligt rörlig människa bör utan problem kunna sitta på huk, med hela foten i marken i en avslappnad position. Tyvärr är det allt annat än vanligt nu för tiden på grund av vår förkärlek att sitta stilla på stolar större delen av vår vakna tid.

Annons

Visste du att det finns studier som visar på att benstyrkan har ett samband med livslängden? När styrkan minskar ökar risken för olyckor. Med olyckor kommer sjukhus och sängläge och risk att få lunginflammation. Den dagen du inte kan ta dig upp från golvet på egen hand, då har du inte så långt tid kvar innan det slutar med döden. Därför är det så otroligt viktigt att vi varje dag rör på oss, tränar benstyrkan och sitter ner på golvet och använder kroppen på ett funktionellt sätt.

Tips för att öka rörligheten och benstyrkan i din vardag

  • Har du småbarn, sitt ner på golvet, lek, kryp och rör dig som barnen gör.
  • Bestäm dig för att utföra vissa vardagssysslor i en huksittande position. Det kan vara tandborstning eller när du läser tidningen.
  • Tappar du saker på golvet så ha för vana att du sätter dig ner på huk för att plocka upp saken, böj inte bara på ryggen utan böj på benen ordentligt.
  • Stå upp och jobba och ta många pauser när du rör på dig. Förblir du sittande i en stol eller soffa så gör du dig själv en väldigt stor otjänst.
  • Träna helkroppsövningar som aktiverar flera muskelgrupper samtidigt, t.ex. knäböj. En komplett övning som har många fördelar.
  • Stretcha och tänj kroppen. Ett skönt sätt att inleda morgonen på eller avsluta dagen innan läggdags. I dagens samhälle är vi oftast väldigt stela i fotled, knäled, höftled och bröstrygg.
  • Ta trapporna istället för hissen.

Kanske har du som läser detta egna tips på hur man kan öka rörligheten och träna benstyrkan i vardagen? Berätta gärna!

Kram Sara

Dela
Tweeta
Maila
Kommentera

Annons

 


Laddar