Annons
Annons

Föreläsning med Born to run


Förra veckan var jag och Louise på en väldigt intressant föreläsning på Crossfit Kunsgbacka som anordnades av företaget Born to run. Fokus låg på löpning, löpteknik, skor, samt betydelsen av våra fötter och hur vi stärker dem för att hantera vår kroppsvikt under olika rörelser och förebygga skador. Vi blev båda väldigt inspirerade och ska i vinter gå deras utbildning  under en helg där vi kommer få lära oss ännu mer om hur man tränar upp sina fötter, skapar rätt förutsättningar och undviker vanliga skador. När jag gick min löpcoachutbildning lärde jag mig en hel del om ämnet men fick verkligen massor av ny kunskap i veckan och suget att fördjupa mig ytterligare. För min egen del kommer jag jobba intensivt med att träna upp mina fötter och få till ett så bra löpsteg jag bara kan för att hålla mig skadefri och stark i såväl kropp som fötter. Man kan med små medel träna upp styrkan och rörligheten.

Annons

Vi fick göra några roliga övningar som du kan testa hemma för att se hur bra kontroll du har på dina fötter och alla de små muskler som finns i foten.

  • Stå på ett ben, blunda och försök att hålla balansen i 15 sekunder. Superbra övning där foten får jobba aktivt under balansövningen. Du ska självklart stå barfota så du har bra kontakt med golvet.
  • Stå höftbrett isär med fötterna och testa om du kan lyfta på enbart stortån på bägge fötterna…du ska helst inte behöva anstränga foten så du vinklar den. Gör sen tvärt om. Lyft på alla andra tår förutom stortån som nu ska pressas ner i golvet. Klarade du det?
  • Ställ dig upp och titta ner på dina fötter. Hur ser de ut? Är din stortå längsta tån? Har du gått mycket i smala tighta skor som gör att tårna liksom trycks ihop även när du står barfota? I så fall är det hög tid att låta tårna ta plats i skorna.
  • Känn efter hur du belastar foten när du står upp i en avslappnad position. Trycket ska finnas på stortån…har du det eller känns det som du hänger lite mer på hälarna?

Det här var bara ett litet axplock av allt vi fick testa och undersöka. På utbildningen vi ska gå kommer vi alla göra en grundlig analys av vårt rörelsemönster och även lära oss exakt hur vi kan jobba med att förbättra våra löpsteg. Lovar att återkomma med en rapport efter vi genomgått hela utbildningen. Men fram tills dess så ska jag fokusera på att gå i sköna, lite bredare skor som gör att tårna och fötterna få ta mer plats :o)

Tack till Crossfit Kungsbacka som bjöd in till föreläsningen!

Kram Sara

Dela
Tweeta
Maila
Kommentera

Annons

 


Laddar