Annons
Annons

För att gå ner i vikt måste du vilja förändra


Om målet är att gå ner i vikt men du inte kan tänka dig att göra de förändringarna och uppoffringarna som krävs- tror du då du kommer nå ditt mål? Jag skulle med stor säkerhet svara nej på den frågan.

Annons

Jag satt i ett coachsamtal med en kvinna för ett tag sedan. En kvinna jag jobbat ganska länge med. Hennes upplevelse var att hon gjort stora förändringar, ätit bättre än någonsin. Tagit bort bröd, godis, ätit mer frukt och grönt. Men hon får inga resultat.

Hon lämnar in mer eller mindre perfekta matdagböcker, vilket gjorde mig mycket fundersam. För äter hon som det står skrivet där då vet jag att hon skulle få resultaten hon vill, gå ner de kilon hon säger att hon önskar att bli av med.

En perfekt matdagbok utan resultat ger mig alltid lite extra att fundera på. För det är ju faktiskt ingen magi bakom en viktminskning utan det handlar till väldigt stor del om kalorier in och kalorier ut. Äter man mer energi än man gör sig av med så går man upp i vikt, likaså äter man mindre energi än man gör sig av med så går man ner i vikt svårare är det faktiskt inte.

När jag funderat en stund frågade jag henne om det kan vara så att vardagar och helger skiljer sig mycket åt. Svaret var då ja. Det visade sig att hennes helger innebär mycket sociala aktiviteter, mat och alkohol. Detta förklarar såklart varför viktminskningen uteblivit. Det är summan av alla val man gör som kommer ge resultat. Hjälper inte om ens veckodagar är perfekta om man överäter på helgen, det totala intaget kommer bli ett överskott som gör att man inte går ner i vikt.

När vi kommit fram till detta så började jag ge förslag på förändringar som måste till om hon ska nå sina uppsatta mål. Minska mängden alkohol, göra bättre val, minska ner socker och skräpmat på helgerna.

Detta var något hon inte alls ville genomföra. Hon tyckte att det skulle förstöra guldkanten på helgerna. Hon tyckte att hon får en massa energi av alla sociala aktiviteter och att det kommer bli svårt att gå på dem utan att äta och dricka det som bjuds. De förändringar hon genomfört till vardags är de enda hon kan tänka sig att göra. Det vill säga hennes uppsatta mål går helt stick i stäv med de förändringar hon kan tänkas vilja göra. Hennes inre motivation är inte tillräckligt stark, den yttre motivationen som jag gav var inte tillräckliga.

När man kommer till detta stadiet i ett coachsamtal så är det hög tid att revidera målen. Det hon säger att hon vill uppnå är inte längre sant då hon inte vill göra jobbet som krävs.

När det man säger inte är känslomässigt förankrat, då kommer man inte lägga ner tillräckligt med krut för att uppnå sitt mål. Det visar sig att det uppsatta målet inte är tillräckligt viktigt för en.

När vi skrapade lite på ytan så kom hon fram till att hon faktiskt är rätt nöjd med livet så som det är nu, att hon väljer att leva här och nu och är villig att ta de risker som finns med en övervikt för vinsterna som hon tycker att det är att kunna äta och dricka det som bjuds på sociala tillställningar.

Det är inte helt ovanligt att man säger att man vill uppnå ett visst mål utan att verkligen tänka och känna efter om det verkligen är detta man vill. Om det är tillräckligt viktigt för en.

Är du inte villig att göra jobbet kommer man aldrig uppnå sitt mål så enkelt är det. Då tycker jag du ska revidera dina mål, annars kommer du alltid jaga slutet på regnbågen utan att hitta guldet och det kommer inte göra dig lyckligare.

Kram Louise

Sofia fick hjälp av Hälsoboosten: Äntligen håller jag vikten!

Tack vare vår enkla webbtjänst kunde Sofia Ider sluta jojobanta. Med rätt verktyg blir det enkelt och roligt att nå sina mål!

Så här gjorde vi!

Nå dina viktmål med Hälsoboosten – börja direkt här!

Gå ner i vikt med hjälp av vår populära webbtjänst! Just nu får du en månads medlemskap på köpet – och blir du inte nöjd får du pengarna tillbaka!

Läs mer här!

 

Dela
Tweeta
Maila
Kommentera

Annons

 


Laddar