Annons
Annons

Fartlek och en underbar ”winter run”


Idag började jag morgonen så som jag önskar att jag alltid gjorde. Herre jesus vad kroppen bubblar av energi nu!!! När jag var yngre (innan barnen fanns) så kunde jag absolut inte komma upp på morgonen för att träna innan frukosten. För de allra flesta så fungerar inte det i vardagen med barn som ska lämnas på skola eller dagis och tider som ska passas…men har du möjligheten så TESTA, kanske på helgen?

8 km fartlek

Jag la mig hyfsat tidigt och vaknade därför utvilad kl. 06.45, tog en kaffe i soffan och en halv banan i magen innan jag drog på träningskläderna. På schemat stod det 8 km fartlek. Riktigt kul men ett tufft pass. Blev lite halvt skraj när jag såg snön ute då jag är livrädd för att halka när jag springer i ett högre tempo. Dock var det hur lugnt som helst eftersom jag valde att springa på grusväg och snön endast lagt sig som ett tunt pudertäcke på ytan.

1-2-3-2-1

Jag började med 2 km uppvärmning i ett lugnt tempo. Där efter blev det dynamiskt stretch och 2 omgångar stegringslopp på ca 60 m. Väldigt viktigt att tänka på att få upp rörligheten i hela kroppen när det är kallt ute och man springer i ett högre tempo med explosiva rörelse. Så ta dig tid att hoppa, svinga benen i olika riktningar, gör benböj, upp på tå och rotera med armarna i alla riktningar, kicka med tårna i rumpan och mjuka upp ljumskarna. Sen efter det var det dags för huvudfokuset. Jag körde en trappliknande variant av fartlek som enkelt kan beskrivas så här. 1-2-3-2-1. det betyder 1 minut i ett högre tempo, inte max men helt klart fortare än det vanliga distanstempot man brukar springa på. Där efter 1 minuts vila i form av långsam jogg, sen 2 minuter i högt tempo, sen 1 minut långsam jogg, sen 3 minuter högt tempo och sen 1 minut långsam jogg osv. När man nått toppen på trappan gör man på samma sätt fast tar trappan ner. Det här upplägget sprang jag i totalt 4 km. Efter det avslutade jag med 2 km långsam nedjogg, då försvinner mjölksyran snabbare ur musklerna, man får bort slaggprodukter och återhämtar sig bättre.

Hälsoboosten Challenge- träna 15 ggr

Sen kom belöningen, en rejäl frukost och en varm dusch- lyckan fullbordad! För er som hängt med här i bloggen och i sociala medier så vet ni säkert att vi kör en liten utmaning i februari. Vi kallar den ”Hälsoboosten Challenge” Träna 15 ggr i februari. Det här blev mitt 4:e pass och jag har även planerat in träning på lör+ sön. Ett litet pusslande men allt går så länge man håller sig kry. Riktigt kul att följa alla i vår Facebookgrupp som postar bilder och gör statusuppdateringar varje dag- NI ÄR GRYMMA!!!!!!

Annons

Psssst- För er som är nyfikna på hur mitt träningsupplägg inför Göteborgsvarvet ser ut, här hittar ni mer info!

Kram Sara

knapp4

Dela
Tweeta
Maila
Kommentera

Annons

 


Laddar