Annons
Annons

Experttips för skadefri löpning


Pulssport på Kungsmässan träffade Sara och jag Roger Bramfors som driver företaget Fotteknik i Väst. Roger är själv en erfaren löpare och har en elitbakgrund inom hockeyn. Vi båda vände oss till Pulssport för att göra en steganalys av vårt löpsteg för att hitta den optimala skon. Efter att vi genomfört testerna och valt skor fick vi även träffa Roger för att se om vi behövde speciella inlägg. De gjuts då efter just din fot och blir ytterligare en hjälp i rätt riktning för att undvika skador i samband med träning. Vi är grymt glada att vi fick ta oss ett extra snack med Roger och även ställa lite frågor till honom.

Annons

Roger Fottekniker

-Beskriv din vanligaste kund

”Jag  träffar både löpare och icke löpare. Är det en löpare så är det vanligaste problemet kunden har benhinnorna, annars är det vanligt med olika hälproblem.”

-Vad är din åsikt kring barfotaskor istället för den mer vanliga dämpade skorna?

”Barfotaskon är ett kul komplement till den dämpade skon, men inget för en person som har skador eller andra problem. Barfotaskon kräver en hel del av sin användare. För den genomsnittlige löparen så rekommenderar jag helt klart en dämpad sko”

-Hur länge skulle du säga att en sko håller?

”En genomsnittlig sko klarar 80-100 mil, men det är några ytterligare parametrar man bör räkna in. Den viktigaste är personens vikt, ju mer man väger ju snabbare slits skon ut. I varje sko står ett tillverkningsdatum, skon bör inte vara mer än 3 år gammal.”

_DSF6332

-Dina fem bästa tips för en skadefri löpning?

  • Se till att ha en bra sko som är anpassad för dig och dina fötter
  • Stegra din träning successivt, använt sunt förnuft
  • Träna regelbundet
  • Ät bra mat och var noga med din vila och återhämtning
  • Blandade rundor (långa, korta och intervaller) , blandat underlag (grus, asfalt och skog)

_DSF6340

Kram Sara och Louise

knapp4

 

Dela
Tweeta
Maila
Kommentera

Annons

 


Laddar