Annons
Annons

Det finns en grönsak som är nyttigare än alla andra grönsaker…


…nämligen den den du faktiskt äter.

Väldigt många studier visar att frukt och grönsaker bidrar till att skydda mot olika typer av cancer, högt blodtryck, höga nivåer av det onda kolesterolet LDL i blodet, hjärt- och kärlsjukdom och typ 2-diabetes.

Annons

Det är fantastiskt häftigt tycker jag. Att vi med hjälp av maten vi väljer att stoppa i oss kan skydda oss mot att bli sjuka.

Rekommendationerna ifrån Livsmedelsverket är att vi ska försöka få i oss 500 gram frukt och grönt per dag. Det motsvarar ca tre frukter och två rejäla nävar grönsaker. Det är bra om hälften av grönsakerna är grova, som morötter, broccoli och vitkål.

En bra riktlinje är att försöka äta något grönt till varje måltid avsett om det är frukost, mellanmål, lunch eller middag.

Vilka grönsaker du väljer är mindre viktigt, som sagt så är den grönsaken du väljer den absolut nyttigaste. Men har du möjlighet att variera dig, blanda olika färger på grönsakerna, blanda mellan råa och kokta, frusna och färska så blir det intag optimalt.

Ett tips till dig som har svårt att få i dig tillräckligt med grönsaker är att göra smoothies av grönsaker, frukt eller bär. Det är ett smart sätt att enkelt få i sig mycket grönsaker och få i sig alla nyttigheterna utan att gå miste om fibrerna.

Kram Louise

Dela
Tweeta
Maila
Kommentera

Annons

 


Laddar