Annons
Annons

Det är din skyldighet att ge barnen en hälsosam uppväxt


Det senaste året har fler och fler barn och ungdomar sökt min hjälp. Jag är både glad och ledsen för det. Glad för att föräldrar vill hjälpa sina barn, ledsen för att det gått så långt att hjälp behövs.

Annons

En del av dem har mer eller mindre aldrig deltagit i skolgympan, aldrig hållit på med en idrott en längre period och maten de äter är i vissa fall så näringsfattig att det är ett under att de inte mår sämre än vad de faktiskt gör.

Jag har funderat en hel del på varför det blir som det blir. Hur det kan gå så här illa och vems ansvaret är.

Att barnen inte har något eget ansvar tycker jag är en självklarhet, det är först när de blir äldre som man kan kräva mer av dem. Ansvaret är helt och fullt de vuxnas. Jag vet att det inte är en lätt sak när man har barn som älskar mat, som alltid tjatar till sig extra godsaker vart de än kommer och som kanske avskyr att röra på sig.

Men som förälder måste man styra upp och ta sitt ansvar. Även om barnen inte mår dåligt av sin övervikt i dagsläget så är det bara en tidsfråga. Det man också bör tänka på är att man skapar ett mönster som barnet tar med sig när hen flyttar hemifrån. Det är nu man skapar grunden för deras framtida livsstil.

Vad kan man då göra?

Det första är att se till att det inte finns saker hemma som barnet inte ska äta. Kan känns hårt att alla i familjen blir ”straffade”, även de som inte är överviktiga. Men det är bara att gilla läget och ställa upp.

Prata med skolan, se vad de kan hjälpa till med. Är det mycket sötsaker som erbjuds när de firas födelsedagar och andra högtider? Kan du föreslå bättre och hälsosammare alternativ?

Engagera släkt och vänner som barnet ofta träffar. Berätta läget och var tydlig med att även de måste hjälpa till och stå emot tjat om extra mat och godsaker.

Öka vardagsmotionen. Här krävs att man som vuxen engagerar sig. Föreslå olika typer av aktiviteter som ni gemensamt kan göra, åk till simhallen, gå promenader, spela fotboll eller cykla. Se om ni kan hitta något som ni bägge tycker är kul och som ni kan genomföra minst 3 ggr i veckan.

Servera grönsaker innan maten. Ställ fram skålar med grönsaksstavar, frysta ärtor mm innan maten då aptiten är som störst. Detta kommer göra att barnen äter mindre av middagsmaten och får i sig mer grönsaker.

Erbjud barnen mättande och näringsrika mellanmål som t.ex smoothie gjort på naturell yoghurt,lättmjölk, jordgubbar, banan, mango och ägg. Det blir både mer spännande att servera t.ex en smoothie och barnen blir inte vrålhungriga när det väl är dags för middag.

Givetvis kan orsaken till övervikten vara olika hos olika barn. 

-Brist på fysisk aktivitet.

-För mycket godsaker.

-För stora portioner.

Eller en mix. Kan så klart också bero på olika sjukdomstillstånd även om det är ovanligt. Men oavsett vilket så behöver du som förälder ta ansvar och göra allt du kan för att barnen ska få de bästa förutsättningarna och så bra näringsämnen och byggstenar till sin växande kropp.

Det är ingen lätt sak, jag vet det. Men du har inget val, det är din skyldighet att ge ditt barn en hälsosam livsstil. Alla barn har rätt till en hälsosam uppväxt.

Kram Louise

Ps. Hälsoboostens kost och recept funkar för alla i familjen Ds.

 

Dela
Tweeta
Maila
Kommentera

Annons

 


Laddar