Annons
Annons

Ätstörningsspöket


Louise
Om jag skulle få träffa mitt 9-åriga jag som frenetiskt låg i sin säng och gjorde situps så skulle jag vilja titta henne i ögonen och berätta för henne att hon är så mycket mer än en kropp och ett objekt. Att det inte bara är prestationer som räknas utan att man är bra precis som man är med alla sina eventuella fel och brister.

Annons

Jag var runt 9 år när jag första gången kände att jag mådde psykiskt dåligt efter att jag ätit godis. Jag minns att jag gick in till mitt rum och la mig i sängen och gjorde 100 situps.

Jag har levt med en ätstörning i mer eller mindre hela mitt liv. Jag har börjat acceptera att jag aldrig kommer bli helt fri ifrån ätstörningsspöket. Att ätstörningen fortfarande i perioden gör sig påmind. Jag har tagit hjälp och fått lära mig att äta igen och få ett sunt förhållande till maten och kastat ut vågen. Vägen tillbaks var lång och inte helt spikrak. Mitt förhållande till maten var så förstörd att det tog riktigt många år innan jag kunde äta vissa saker utan att må  dåligt efteråt.

Jag skulle säga att den största förbättringen och förändringen skedde efter min första graviditet. Efter att jag sett vad kroppen verkligen är till för och vad den kan klarar av. Efter det fick jag ett helt annat förhållande till min kropp. Jag insåg att min kropp är gjord för att ge liv till en ny människa, att min kropp kan klara av smärtan som en förlossning innebär, att min kropp kan ge mat till helt ny individ- det var stort för mig.

Att lära mig vilka byggstenar kroppen behöver för att må bra och att maten inte bara är kalorier har varit en av de viktigaste lärdomarna för mig och en stor del i min egna hälsoresa. Att sen lägga till hur man tränar på ett smart och sunt sett har gjort att jag idag må bättre än jag någonsin gjort,  jag har en starkare kropp och en gladare själ vilket är helt underbart.

Min egen historia har gjort att jag brinner väldigt mycket för att lära ut hur man får ett sunt och okomplicerat förhållande till maten oavsett om man tidigare ätit för mycket eller för lite, att inse att maten är så mycket mer än kalorier in och kalorier ut. Att mat är njutning, glädje, byggstenar och energi. Att man genom smarta matval kan äta mycket mat och aldrig behöva gå hungrig och på så sätt få i sig alla de byggstenar som kroppen behöver för att må bra. Jag vill att vi ska jaga näring istället för kalorier. Att fokusera mer på vad vi behöver få i oss än vad vi bör undvika. Livet blir så mycket roligare då :-).

Louise2

Kram Louise

knapp4

Dela
Tweeta
Maila
Kommentera

Annons

 


Laddar