Annons
Annons

Är det okej att tacka nej till sötsaker?


Våga tacka nej till sötsaker

Idag har vi valt att reposta ett tidigare läsarfråga då den är lika aktuell idag som då.


”Hej!
Jag har sett på mabra.com att ni inspirerar till en sockerfri månad. Hoppas att ni kan svara på några frågor. Jag har vid flera tillfällen under flera år då och då slutat helt med sötsaker. Till exempel bakverk och choklad. Jag känner mig ensam om detta, men jag tycker egentligen inte om sötsaker och har svårt med för söta frukter. Ändå kan jag om jag äter sötsaker få ett så kallat sug efter det. Jag tror att det beror på att det kanske har med hur hjärnan reagerar på det och hur det påverkar blodsockret. Så fort jag bestämmer mig för att sluta med sött får jag en sådan energi redan efter en dag. Jag känner att socker både tar energi och samtidigt gör en överaktiv och okoncentrerad.

Annons

Jag är en glad människa och lugn person. Men, jag skulle vilja ha råd om det till exempel är okej att tacka nej till sötsaker vid bjudning och säga att jag gillar kaffe till exempel. Jag är ju där för sällskapets skull. Hos mig får man äta vad man vill i alla fall. Jag blir imponerad av personer som undviker sötsaker.

Om jag fick välja skulle jag inte vilja äta det alls!

Hur gör ni? Jag vet att det är jag själv som behöver tänka på mig själv mer och att stå för det jag tycker är bra och mår bra av. Det finns ju även de som tycker att det är bra att låta bli. Jag behöver ju inte göra så stor grej av det. Är det ingen annan som känner att socker inte känns bra fysiskt att äta? Jag känner mig ganska ensam av att inte njuta av det. Jag äter bra mat och ordentligt. Jag tränar måttligt och är normalviktig.

För några år sedan tyckte jag att flera i min omgivning var mer hälsosamma med kost än nu, och det borde ju vara tvärtom. Hoppas att ni kan svara genom att ge några bra råd eller om ni vet flera som känner igen sig i detta.

/Sofia”

Hej Sofia!

Tack för ditt mail och dina frågor och funderingar samt att vi fått lov att publicera och svara på dina frågor här på bloggen. Jag tror att det är många som känner igen sig.

Skulle säga att de allra flesta mår dåligt av sötsaker. Socker är inget som kroppen behöver, socker bidrar inte med några som helst näringsämnen utan enbart kalorier. Precis som du skriver så tycker ju de allra flesta av oss väldigt mycket om den söta smaken och får en ganska snabb positiv feedback när vi äter sött. Det är denna feedbacken som gör att vi gärna äter mer och mer. Men på långsikt påverkar sockret oss negativt på olika sätt. Man kan absolut äta socker och godsaker om man vill, det är ju en njutning för de flesta av oss men det gäller att välja sina tillfällen och framförallt att man bara äter sådant som man tycker är 100% gott och som ger oss 100% njutning. Annars är det ju inte värt det, eller hur?

Ät aldrig för någon annans skull

Att bestämma sig för att aldrig äta för någon annans skull är en bra regel. Man får absolut lov att tacka nej, men vet att det i vissa situationer kan vara tufft och svårt. Har du folk runt dig som inte kan acceptera ett nej så är det kanske inga bra vänner. Finns alltid personer som kommer vilja ha dig som ”medsyndare”, det vill säga de kommer inte äta det onyttiga om de inte också får med dig.

Ät bara om du själv vill och för att du tycker det är gott!

Kram Louise

knapp4

 

 

 

Dela
Tweeta
Maila
Kommentera

Annons

 


Laddar