Annons
Annons

90-10 principen


cupcakes

Att ge sig själv totalförbud att äta godis och sötsaker är inget jag tror håller i längden. Är man för hård mot sig själv får man lättare bakslag. Förbud ger snarare motsats effekt, vet man att något är förbjudet ökar det suget efter just den saken.

Annons

Jag har lättare att motstå sötsuget till vardags om jag vet att jag kommer få äta godis på lördagen. Jag äter alltid lördagsgodis och jag gör det med gott samvete och njuter till fullo. Jag lever efter 90-10 principen. Om man äter bra och hälsosam mat till 90 % så har man 10 % då man kan äta precis vad man vill och få bra resultat. På detta sätt kan man få en hållbar livsstil som man kan bibehålla resten av sitt liv. 10 % på ett år är ca 5,2 veckor det motsvarar ca 36,4 dagar. Där i ligger julafton, påskafton, midsommar, viloveckor och kalas. Lever man efter 90-10 principen kan man äta allt, men inte jämt. Då finns inga förbud. Då funkar ens livsstil till både vardag och fest. Men för att få dessa 10% som vi kan kalla festdagar så måste man ju sköta sina 90 % till 100 %, börjar man slarva i sin vardag då får man heller ingen fest.

Lördagsgodis tips:

Ett smart sätt är att man i köket bestämmer hur mycket man ska äta och lägger det i en liten skål. Mycket svårare att äta lagom mängd ur en stor skål som står och lockar, då brukar det bli mer än man från början planerade och med det kommer kanske magont och ångest. Jag lovar att du dessutom kommer njuta mer när du har en begränsad mängd godis än om du haft en mer eller mindre obegränsad mängd. Välj det godaste godiset du vet, det godiset som kommer ge dig 100% njutning. Ät och njut!

Jag älskar mörkchoklad och surt godis. Vilket är ditt favoritgodis?

Kram Louise
knapp4

Dela
Tweeta
Maila
Kommentera

Annons

 


Laddar