Annons
Annons

5 vanliga fel om du vill gå ner i vikt


Dessa fem fel eller tankevurpor möter vi ofta i vårt dagliga arbete med klienter och inte minst i sociala medier. Vi tänkte därför reda ut de vanligaste felen många gör som vill uppnå en långsiktig och hälsosam viktnedgång.

Allt eller inget

Känner du igen dig? Du försöker varje januari efter jul och nyår när det är dags att återgå till jobb och vardag att ”ta tag” i vikten. Du slutar äta godis, tecknar ett gymkort eller bestämmer dig för att damma av det du redan har i träningsväskan, utesluter gluten, kolhydrater, väger och räknar kalorier och får en fantastisk start på det nya året. MEN, sen blir det februari och den nya extrema livsstilen känns både slitsam, tråkig och ger inget utrymme för fest och njutning. Byxorna känns ju trots allt lite lösare och man börjar sukta efter godsaker, choklad, vardagslyx och lite fest till helgen. Träningen börjar också kännas lite jobbig, barnen har blivit sjuka och vädret lockar inte till en joggingtur innan jobbet.

Annons

Lösning: Det är dessvärre i ”allt eller inget” tänket som många faller dit. Fundera istället på en förändring i taget som du verkligen kan se dig själv bibehålla resten av livet. Kan du tänka dig att enbart äta 10 godisbitar på lördagar eller är det så att det räcker att laga sina egna matlådor och äta mindre ute? På sikt är det de vanorna som du kan bibehålla som kommer göra den stora skillnaden. Om du bestämt dig för att börja träna så sätt upp ett rimligt mål med ett pass i veckan som start. När det fungerar så är det dags att öka upp till två pass osv.

Hoppa över måltider

Det är helg och du är bjuden på fest. Du vet att det kommer serveras både förrätt, huvudrätt, efterrätt och goda drinkar under kvällen. Eftersom du är väl medveten om att det kommer innebära att du ökar ditt energiintag så hoppar d över frukosten och äter bara en lätt sallad till lunch. Problemet är att du förmodligen kommer överäta när du väl hamnat på festen. Nötterna innan mat slukar du i ett nafs, snittarna tar du inte bara en utav…middagen fortskrider och du äter som om det var din sista måltid. I många fall fortsätter alkoholintaget i samma fart och det blir mer än du kanske tänkt dig innan.

Lösning: Ät alla dina måltider på dagen som du brukar. Ta ett mellanmål innan du åker till festen så att du inte upplever en extra hunger på festen. Det är betydligt smartare att fylla upp med ett näringstätt mellanmål som mättar bra innan festen så att du äter lite av varje och istället kan njuta av maten i lagom mängd. Att fylla tallriken och ta om en extra vända ger dig betydligt mer kalorier än att äta normalt på dagen och äta en lagom portion på festen med mycket grönt.

Ångest och förbud

Att göra mat ångestfyllt i form av förbud är väldigt vanligt. Det slutar tyvärr oftast med att man döljer att man äter sötsaker, äter strikt och nyttigt dagtid och sen överäter på kvällen eller när man är ensam. Samma sak gäller för många på helgen, då släpper man alla spärrar vilket leder till ångest och dåligt samvete dagen efter.

Lösning: Om du äter bra och ren mat 90% av tiden så har du utrymme att äta det som du älskar 10% av resterade tid. Det innefattar t.ex jul, nyår, födelsedagar, kalas mm. Tänk dig att det du äter ska vara 100% bra för din kropp eller 100% njutning för själen. Allt det mitt emellan är det som ska bort, t.ex småätandet och det som du äter utan att du tänker dig för. Din kropp förtjänar enbart det bästa.

Träning som straff

Kalorier in och kalorier ut är ett välkänt begrepp. Ju mer du tränar kan du alltså äta för att t.ex bibehålla din vikt. Däremot tycker inte vi att man ska se träningen som ett straff för maten man äter. Träningen kommer definitivt inte bli något positivt i ditt liv och något som du ”unnar” dig själv.

Lösning: Tänk istället tvärt om. Ät mat som gör att du orkar träna och som ger dig både kraft, energi och kan bygga upp en stark kropp. Ju mer muskler du har desto högre förbränning får du även under vilan. Det är därför smart att äta rätt så att du kan unna dig träning.

Cardio och viktnedgång

Att lägga timme efter timme varje vecka på motionscykeln på gymmet eller crosstrainern är inte det mest effektiva om du vill gå ner i vikt. Tyvärr tror många att man måste powerwalk innan frukost eller träna lågintensiv träning för att få en så bra fettförbränning som möjligt.

Lösning: Styrketräning!!! Skaffa dig muskler och våga ta i. Många personer, framförallt kvinnor är rädda att få bulliga och stora muskler och undviker därför styrketräningen. Här har vi en stoooor tankevurpa och myt som inte stämmer. För det första krävs det oerhört mycket träning för att man ska bygga volym och bli stor med enbart muskler. Det räcker inte att träna några helkroppspass i veckan. Däremot kommer musklerna forma din kropp och göra att din förbränning ökar även under vilan. Du kommer alltså både öka din ämnesomsättning, forma kroppen och bli starkare, är inte det fantastsikt? Komplettera sen gärna med lite promenader eller löpning så får du en perfekt mix.

Kram Sara

Dela
Tweeta
Maila
Kommentera

Annons

 


Laddar