Annons
Annons

5 tips för dig som vill springa med din hund


Som relativt nybliven hundägare så är jag lite extra ivrig att få sätta igång att springa tillsammans med min hund Chip. I mars fyllde han 1 år och ska nu få följa med på korta rundor för att lära sig springa bredvid min sida samt träna upp konditionen och tekniken. Det här med att springa med sin hund kräver sin träning för både matte och hund, det gäller att ha tålamod och ta träningen i små steg.

Annons

De tipsen som jag har fått som jag tänkte dela med mig utav är att gå ut försiktigt med löpningen, börja med korta joggingpass och känn av din hund. Hunden måste ha växt färdigt i skelett och muskulatur innan den är redo. Du kan till exempel ta med hunden på uppvärmningen, ett kort och lugnt pass för att sedan analysera hur det gick. Använd ditt sunda förnuft och utöka passen allt eftersom att hunden vänjer sig. Var alltid uppmärksam på hur hunden mår innan, under och efter löpningen.

Det skiljer sig även mycket mellan raser och vad de klarar av. Alla hundar är inte lämpade att löpträna…läs på ordentligt och rådfråga någon kunnig person innan du sätter igång.

Ibland får Chip följa med mig på löpargrupper när jag instruerar. Än så länge tar jag bara med honom på uppvärmningsrundan, sen hänger han med mig när jag coachar och peppar deltagarna. Han tycker det är superkul att få följa med och skulle nog helst vara bredvid min sida jämt om han fick välja.

5 tips och saker att tänka på när du ska springa ihop med din hund

  • Spring med ett löparbälte, bra för din egen teknik då du får en bättre hållning och mer avslappnad överkropp. Linan är oftast gjord med lite fjädring i vilket minskar ev. ryck för hunden
  • Belöna och beröm din hund
  • Gå inte ut för hårt, öka långsamt
  • Ha reflexer på både dig själv och din hund
  • Vara försiktig i för varma eller kalla temperaturer

Det hade varit jättekul att höra vilka som löptränar med sina hundar och hur långt och hur ofta. Kanske även en liten bild? Vad sägs som att tagga oss på Hälsoboosten när ni är ute och springer nästa gång? Använd gärna hashtaggen #springamedhund och tagga oss på Hälsoboosten. Här hittar du oss på instagram!

Njut av vårvädret och ditt sällskap på nästa hundlöparrunda :o)

Kram Sara
WWW.HALSOBOOSTEN.SE

Dela
Tweeta
Maila
Kommentera

Annons

 


Laddar