Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Välkommen till Hälsoboostbloggen! En skön och färgsprakande mix av läsning för dig som vill bli sund, strålande och stark. Sara Brodén och Louise Andersson har tillsammans en unik kombination och erfarenhet som garanterat kommer inspirera och motivera dig till att leva ett mer hälsosamt liv. Louise är personlig tränare, kostrådgivare och forskare som älskar styrketräning och att hjälpa andra att nå sina mål. Sara är fotograf och hälsoinspiratör som älskar träning i olika former och att motivera andra.

  Annons

  Träningsvärk och 320 benböj

  31 mars 2017

  Ni alla har säkert varit med om en sån där fruktansvärd träningsvärk som gör en i princip orörlig,…? Jepp, då har ni min status efter söndagens benböjsmördarpass i Stockholm, kort och gott träningsvärk ”from hell”! Idag är det fredag och jag kan äntligen gå normalt igen, ha ha. Man kan säga att trapporna upp till vårt kontor eller ner från gymmet var en ren pina tidigare i veckan. Men, jag försökte i allt lidande trösta mig med att det inte var en skada utan skulle gå över av sig självt :o) För ett år sedan hade jag garanterat inte fått samma träningsvärk då jag körde massor av crossfit och lyfte tunga vikter flera gånger i veckan. Men efter min axelskada (frozen shoulder) förra sommaren, då jag även fick tvingas lägga om träning och planering en hel del så har jag dessvärre tappat massor av muskler i kroppen. Det blev inte bättre utav att spendera en höst och vinter på sjukhus utan tillgång till varken gym eller styrketräning. Sorgligt nog är ju musklerna en färskvara och det är bara att bita i det sura äpplet och börja fighten tillbaks. Sprungit har jag gjort och kört enklare kroppsviktsövningar men nu är det tuffare tag som gäller kan jag meddela.

  Annons

  Vi har fått in en del frågor om just träningsvärk. Jag tänkte därför lite kort svara på tre vanliga frågor:

  -Varför får man träningsvärk?

  Man får framförallt träningsvärk när man utför övningar som kroppen ej är van vid. Vid träningsvärk uppstår en svullnad i musklerna som gör ont. Det är inte helt klart varför musklerna svullnar. Svullnad kan vara en bidragande orsak till träningsvärken.

  -Vad kan man göra för att undvika eller mildra träningsvärk?

  Eftersom träningsvärk inte är farligt och går över av sig självt behövs ingen speciell behandling. Vad som känns bra är ganska individuellt men massage eller ”foamrolling” brukar kännas skönt då det ökar blodcirkulationen i området. Det sämsta man kan göra är att sitta helt still. Försök att komma igång och röra på dig trots värken. Testa att simma, gå promenader eller cykla.

  För att undvika träningsvärk är det bra att låta kroppen vänja sig successivt vid ansträngning och öka belastningen lite varje gång. Använd lite lättare vikter eller kortare löpsträcka i början, för att sedan bygga på träningspass för träningspass.

  -Betyder träningsvärk att man har tränat extra hårt/bra?

  Nej, träningsvärk betyder inte att du har en bättre träningseffekt. Man kan köra ett maxpass och belasta kroppen jättetungt utan att man får speciellt mycket träningsvärk. Det har även visat sig att träningsvärk är väldigt individuellt.

  Intervallpass med 320 benböj

  För er som är sugna på att testa passet som fick mina lårmuskler att brinna ska köra följande:

  • Uppvärmining (10-15 min lätt jogg)
  • Dynamisk stretch (5 min)
  • 8x 300 meter löpning i högt tempo. Mellan varje varv med löpning gör man 40 benböj…det blir alltså ”vilan” mellan intervallerna.
  • Nedjogg (10-15 min)
  • Stretch

  Ha en fin dag,
  Kram Sara

   

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept

  Hälsoverktyg
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar http://halsoboosten.mabra.com/alskade-frukost/